Last news in Fakti

9 Март, 2023 12:49 1 360 5

Стотици хиляди жени излязоха снощи по улиците на Испания

  • испания-
  • полове-
  • равенство-
  • жени-
  • права

За да поискат равенство между половете

Стотици хиляди жени излязоха снощи по улиците на Испания - 1
Източник: БГНЕС

Стотици хиляди жени излязоха снощи по улиците на Испания, за да поискат равенство между половете по повод Международния ден на жената.

Шествия се проведоха в десетки градове, но тази година протестиращите бяха разделени в различни митинги, в зависимост от това дали подкрепят новите закони на правителството или не.

Законът "Само да е да", който цели да защити жените от сексуални посегателства и да увеличи наказанията на изнасилвачите, в крайна сметка доведе до преразглеждане на част от присъдите и намаляването им.

Трансзаконът срещна яростната съпротива на Католическата църква и по-консервативната част от населението.

Законът за равенството между половете, който налага квоти за жените в политиката и бордовете на големите фирми, не се хареса дори на коалиционните партньори на премиера Педро Санчес.

Така разединени политици и избиратели излязоха по улиците, за да подкрепят каузите, в които вярват.

В Мадрид имаше две паралелни шествия, събрали над 700 000 души.

В Барселона протестираха около 60 000 жени, а митинги се проведоха и във Валенсия, Мурсия, Севиля, Валядолид, Ла Коруня, Кордоба и още десетки градове в цяла Испания.

И макар лозунгът, издигнат в Мадрид, да обобщаваше целта - "Заедно, свободни и без страх", а участниците да отрекоха, че има разделение, то се усещаше повече от всякога. Объркани хора си търсеха съмишлениците и отказваха да застанат под знамената на противниковия лагер.

На някои от тях бе поискана и оставката на министъра на равенството Ирен Монтеро заради "нескопосания" според тях закон "Само да е да". "Феминизмът не гласува за предатели", скандираха жените. Заради него лидерите на Испанската социалистическа работническа партия на Санчес и тези на коалиционният им партньор "Унидас Подемос" участваха в различни шествия, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    3 8 Отговор
    Питайте зеленя чорап как го прави туй равенство... 27 мъже и 1 жена... така ги разпределя! По съветски. Бантустанското стадо си мълчи.. свикнало е комунист да го тъпче.
  • 2 ХАХАХА

    9 3 Отговор
    Абе тези жени защо не излезнаха да протестират срещу закон разрешаващ "кекс" с животни стига да не им причинят болка,защото те също имали" разум и чувства"?

    Коментиран от #4

  • 3 Мдааа

    7 0 Отговор
    Феминистки, лесбийки! Броят на хетеросексуалните е на критичния минимум, а в някои държави въобще не съществуват!
  • 4 Ми точно!!!

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Толкоз са жени,това съ новитеПолове
  • 5 Соваж бейби

    6 2 Отговор
    За правата и закони за закрила на истински жени с деца,самотни майки,вдовици в затруднено положение съм твърдо ЗА !Мъжете да не се подиграват защото живота не им дава гаранция че няма да си заминат първи от този свят ,а жена му на практика не може да взема заплата колкото него и ако има 2,3 деца ...какво прави ако имат и кредит ???Обаче съм страшно против срещу транс жени и други там двойки с деца НЕ това трябва да спре да се толерира !
Новини по държави: