Отидете към основна версия

2 366 42

Президентът Зеленски не прие членовете на Светия Синод на Украинската православна църква

  • светия синод -
  • украинската православна църква-
  • владимир зеленски-
  • упц-
  • блаженейшия митрополит киевски и на цяла украйна онуфрий

Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров заяви, че президентът в понеделник не е планирал среща с представителите на УПЦ и затова няма да ги приеме. След безплодно очакване на улицата членовете на Синода напуснаха територията пред сградата на офиса на президента на Украйна

Снимка: Светия Синод на Украинската православна църква

На 20 февруари пред резиденцията на президента на Украйна се събраха членовете на Светия Синод на Украинската православна църква начело с нейния предстоятел – Блаженейшия митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий. Това се случи след заседание на Синода на УПЦ, на което бе обсъдено нареждането на властите, според което монасите на Украинската православна църква трябва да напуснат територията на Киевско-Печерската лавра. Висшите йерарси на Украинската православна църква се опитаха да се срещнат с президента Зеленски:

«Членовете на Синода написаха апел до президента Владимир Зеленски и искат лично да му обяснят създалата се в момента ситуация, каквато е тя в действителност. Този апел е много важен за Светия Синод на УПЦ, и по-нататъшните действия на Синода зависят от това доколко адекватно ръководителите на държавата ще реагират на позицията на милионите вярващи от УПЦ», каза ръководителят на Синодалния информационно-просветен отдел владика Климент.

В апела на митрополит Онуфрий до президента Зеленски се казва: «Уважително се обръщаме към Вас като държавен глава и гарант за спазването на нормите на украинската конституция с молба да осигурите конституционното право на свобода на съвестта и вероизповеданието за вярващите от Украинската православна църква, да не допуснете приемането на антиконституционните закони срещу Църквата, които са внесени в парламента на Украйна, а също и да направите всичко необходимо, за да могат духовенството, монашеството и вярващите на Украинската православна църква да извършват и занапред своето служение в Свето-Успенската Киевско-Печерска лавра".

Пастирите на многомиллионното украинско паство, представителите на висшето украинско духовенство, повечето от тях – възрастни хора, чакаха президента на страната да ги приеме и да ги изслуша. Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров обаче им заяви, че президентът в понеделник не е планирал среща с представителите на УПЦ и затова няма да ги приеме.
След това при членовете на Синода на УПЦ дойде представителка на офиса на Зеленски и им предложи да предадат текста на апела чрез нея. Обясненията на членовете на Светия Синод на УПЦ, че се надяват на лична среща с държавния глава, не заинтересуваха чиновниците.

След безплодно очакване на улицата членовете на Синода напуснаха територията пред сградата на офиса на президента на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: