Last news in Fakti

21 Март, 2023 20:05 2 353 42

Президентът Зеленски не прие членовете на Светия Синод на Украинската православна църква

  • светия синод -
  • украинската православна църква-
  • владимир зеленски-
  • упц-
  • блаженейшия митрополит киевски и на цяла украйна онуфрий

Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров заяви, че президентът в понеделник не е планирал среща с представителите на УПЦ и затова няма да ги приеме. След безплодно очакване на улицата членовете на Синода напуснаха територията пред сградата на офиса на президента на Украйна

Президентът Зеленски не прие членовете на Светия Синод на Украинската православна църква - 1
Снимка: Светия Синод на Украинската православна църква

На 20 февруари пред резиденцията на президента на Украйна се събраха членовете на Светия Синод на Украинската православна църква начело с нейния предстоятел – Блаженейшия митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий. Това се случи след заседание на Синода на УПЦ, на което бе обсъдено нареждането на властите, според което монасите на Украинската православна църква трябва да напуснат територията на Киевско-Печерската лавра. Висшите йерарси на Украинската православна църква се опитаха да се срещнат с президента Зеленски:

«Членовете на Синода написаха апел до президента Владимир Зеленски и искат лично да му обяснят създалата се в момента ситуация, каквато е тя в действителност. Този апел е много важен за Светия Синод на УПЦ, и по-нататъшните действия на Синода зависят от това доколко адекватно ръководителите на държавата ще реагират на позицията на милионите вярващи от УПЦ», каза ръководителят на Синодалния информационно-просветен отдел владика Климент.

В апела на митрополит Онуфрий до президента Зеленски се казва: «Уважително се обръщаме към Вас като държавен глава и гарант за спазването на нормите на украинската конституция с молба да осигурите конституционното право на свобода на съвестта и вероизповеданието за вярващите от Украинската православна църква, да не допуснете приемането на антиконституционните закони срещу Църквата, които са внесени в парламента на Украйна, а също и да направите всичко необходимо, за да могат духовенството, монашеството и вярващите на Украинската православна църква да извършват и занапред своето служение в Свето-Успенската Киевско-Печерска лавра".

Пастирите на многомиллионното украинско паство, представителите на висшето украинско духовенство, повечето от тях – възрастни хора, чакаха президента на страната да ги приеме и да ги изслуша. Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров обаче им заяви, че президентът в понеделник не е планирал среща с представителите на УПЦ и затова няма да ги приеме.
След това при членовете на Синода на УПЦ дойде представителка на офиса на Зеленски и им предложи да предадат текста на апела чрез нея. Обясненията на членовете на Светия Синод на УПЦ, че се надяват на лична среща с държавния глава, не заинтересуваха чиновниците.

След безплодно очакване на улицата членовете на Синода напуснаха територията пред сградата на офиса на президента на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Направо

    30 5 Отговор
    Ги изгонил .
  • 2 Пич

    33 7 Отговор
    Хахаха.....Карл Велики същински ( като ученик де ) с осанка на Мао Цзедун , и стайлинг на Сталин ( военна униформа ) , ама по страшен и от тримата , когато заговори с дрезгавият артистичен глас.....Ее.... всички дребосъци имат подобни мечти !!!
  • 3 Майна

    41 14 Отговор
    Циониститкия план за унищожението на православието
    Сега ,преди Великден в Израел ще се гласува закон за забрана на Евангелието..
    Забранява се споменаването на Исус Христос-подлежи на затвор такова деяние...
    Не вярвате ли?
    Ами - официално е..

    Коментиран от #17

  • 4 ритай

    16 36 Отговор
    Попската ченгеджийница на украйна като тукашните попченгесари.
  • 5 пппо

    59 8 Отговор
    Еми как ще ги приеме, той е евреин сатана !
  • 6 Зеления

    51 9 Отговор
    Е антихрист ама от по-простите!
  • 7 Българин

    16 40 Отговор
    това са украинските копейки
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Трак🇩🇪🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇧🇬🇦🇹🇯🇵

    17 61 Отговор
    Кво искат тея дърти бо-клуци ? Да сеят раздор сред украинския народ и да тровят хората с пропутинска болшевишка пропаганда в стил КГБ Гундяев ?

    Коментиран от #13

  • 10 Не на зеленски

    8 20 Отговор
    На арменският поп трябва да се оплачат
  • 11 зеления шмъркач е

    45 9 Отговор
    чифитонацист
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да не си и ти

    43 8 Отговор

    До коментар #9 от "Трак🇩🇪🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇧🇬🇦🇹🇯🇵":

    еврейче като Зеленото та плюеш по православието? Или си католиче?

    Коментиран от #14, #26, #28

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 МирО

    16 6 Отговор
    Не нося бело, пък и Джуджи знае , че има резервация за казан при бандера
  • 16 Урюрвкос

    20 2 Отговор
    странно оптическо явление, златните кръстове на куполите на Печерската лавра днес не блестят а са черни като кюмюр.
  • 17 Ами прави са

    7 20 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Християнството е еврейска секта
  • 18 Провокация от Кремъл

    10 37 Отговор
    Ако искаха нормална среща, щаха да я уговорят по нормален начин. Разбира се, от слугите на Кремъл не се очаква нищо нормално. Провокациите им са задължителни. Още едно доказателство за работата им за Москва.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сатана Z

    40 9 Отговор
    Зеленият фюрер е евреин,а не православен.

    Z
  • 21 току-що ми изтриха

    32 9 Отговор

    До коментар #18 от "Провокация от Кремъл":

    пост, в който упреквах наркофашиста клоун зеленчука за отхвърляне на религиозната същност на Украйна. Ако пиша срещу Русия и християнството, сигурно ще ми повтарят постовете. Макар той да е с друга вяра, НЯМА право това да прави. Сигурна съм, че много скоро ще се говори по друг начин за клоуна, който винаги си остава клоун.

    Коментиран от #31, #32, #35

  • 22 Тия гундерасти що не плачат

    10 13 Отговор
    На кагебееца в расо
  • 23 Дъртак

    11 7 Отговор
    То и Христос го е казал "да изгоним търговците от храма"
  • 24 Сибирски крепостен

    11 27 Отговор
    Трябва да се проведе Велик Православен Събор на Украйна и да се избере нов и непокварени от КГБ и кочината висш православен клир. Тези тук са назначени навремето от московската КГБ оглавено от най големият трафикант на цигари и алкохол уж всеруский патриарх. От тези 6 са полковници от шести небесен отдел на КГБ а средният е с чин генерал.
  • 25 Хохо Бохо

    8 7 Отговор
    Боли го Джууленски,хазарския буй ,за някакъв си православен синод.
  • 26 Трак🇮🇹🇩🇪🇺🇦🇯🇵🇦🇹🇧🇬🇮🇷

    4 21 Отговор

    До коментар #13 от "Да не си и ти":

    Кво православие ка-пут ? Има вяра в БОГ и нищо друго ! Прекланяй се пред рисунките езичнико и мълчи тихо
  • 27 В Библията пише

    7 9 Отговор
    Не убивай!!! а те благославят войската преди война, освещават и пръскат с водица снараженията и се врът в политиката - а Исус е стоял далеч от тези неща......
    Едните благославят техните а от другата страна другите благославят техните си 🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️ ами Бог е един и той мрази войните и насилието - тогава за какви благословий става въпрос 🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️ след като даже казва : Аз не обитавам в ръкотворните храмове !!!
  • 28 Така де

    6 17 Отговор

    До коментар #13 от "Да не си и ти":

    Руски башибозук от затворници и чеченски мюсюлмани трепят православни християни в Украйна.
  • 29 БАЙ КУРТИ

    10 6 Отговор
    Та той не знае къде се намира . И Вий му говорите за православие и религия . Та нали вече чете Библията на СОРОС/и истанбулска конвенция . От както започна войната само се крие в бункери. И Няма да се учудя ако вече е тръгнал с лявото рамо . То в тъмницата върви разбери кой е бил зад него.
  • 30 Навалний

    6 10 Отговор
    Руски шпиони!
  • 31 Провокация от Кремъл

    7 16 Отговор

    До коментар #21 от "току-що ми изтриха":

    Мислиш ли, че заблуждаваш някого с театъра, който изнасяш? Причините за коментарите ти нямат нищо общо с това кой каква религия изповядва или нещо подобно, а кой от коя страна на конфликта стои. Т.нар. УПЦ стои на страната на Кремъл и това е единствената причина, да се пънете. Самия Путин е Антихриста, той е наредил руската армия да извършва масови убийства, терор, изнасилвания, унищожение и мъчения. Руския режим няма нищо общо с християнството/православието.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 15 Отговор

    До коментар #21 от "току-що ми изтриха":

    Русофилската проказа е плъзнала навсякъде! Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русофилите ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!

    Коментиран от #37

  • 33 Калпазанин

    14 3 Отговор
    Евреина се подиграва с всички останали, така е възпитан. Дали щеше да се подиграва ако англосаксиите не бяха зад гърба му 🤔🤔🤔🤔,
  • 34 Зеления

    11 2 Отговор
    Пред гроба на дядо си червеноармейски офицер,участвал в Отечествената война ,командир на стрелкова рота,два пъти награждаван с орден Красная Звезда пита : ,,Дед,я еврей или бандеровец ?
    П.....идарас тьй внучек!
  • 35 А как се връзва

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "току-що ми изтриха":

    Кремълското православие с мумията на сифилистика изпънст на червения площад?
  • 36 Инна

    8 1 Отговор
    Йерархът на Българската Православна Църква Ловчанският митрополит Гавриил изрази подкрепата си за православните вярващи в Украйна, подложени на тежки преследвания, лишени от възможността да се молят пред своите светини, в своите храмове, съобщава Патриархия.ги.

    В отговор на Запорожския и Мелитополския митрополит Лука той отбеляза: "получих вашето братско писмо, което ни трогна с болка до дълбините на душата. Ние, скъпи владика, знаехме за огромните проблеми в живота на братската канонична Украинска православна църква, но изобщо не смятахме, че борбата за унищожаването на вашата свята църква е достигнала такива крайни предели".
  • 37 Матей

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Злобата ще те убие мой човек,вземи мерки:)
  • 38 ........................

    2 3 Отговор
    тия са същите като нашите предателски попчета-русороби.
  • 39 Анонимен

    3 2 Отговор
    Не ги е приел защото не са носили Бело или чувалчета с дребни банкноти
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 То е ясно

    2 1 Отговор
    Палячото е бил в кома от свръхдоза.Вижте,че не лае в последно време.
  • 42 само дето лолья е пропуснала

    0 1 Отговор
    маасковский питриархат 😊
Новини по държави: