Отидете към основна версия

597 8

ЕЦБ: Инфлацията все още е твърде висока

  • инфлация-
  • ецб-
  • лихви-
  • кристин лагард

Инфлацията обаче все още е висока и несигурността относно нейните предстоящи стойностти се увеличи

Снимка: Shutterstock

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреждава, че инфлацията все още е твърде висока.

"От юли миналата година повишихме лихвените проценти с 350 базисни пункта. Инфлацията обаче все още е висока и несигурността относно нейните предстоящи стойностти се увеличи. Това прави стабилната стратегия занапред от съществено значение", заяви тя във Франкфурт, Германия.

Миналата седмица ЕЦБ реши да избегне банковите сътресения в Европа и САЩ и да повиши лихвените си проценти с още 50 базисни пункта.

Лагард обясни, че този ход е необходим, за да "се намали търсенето" и "да се запазят инфлационните очаквания, като се гарантира, че те ще останат фиксирани".

Тя обаче не даде никакви индикации за предстоящи повишения на лихвите.

"При висока степен на несигурност е още по-важно пътят на курса да зависи от данните. Това означава, че нито сме ангажирани да правим допълнителни повишения, нито сме приключили с увеличаването на процентите", поясни Лагард.

Преди решението на Федералния резерв за лихвения процент днес и в навечерието на позицията на Английската банка утре, Лагард добави, че динамиката на основната инфлация в еврозоната "остава силна", а общата инфлация вероятно ще "намалее рязко" тази година от спад в цените на енергията и облекчаването на затрудненията в доставките.

По нейни думи ЕЦБ не вижда ясни доказателства, че базовата инфлация се движи надолу. Измерванията на базовата инфлация, проследявани от ЕЦБ, в момента са в диапазона 4-8%.

Източник: News.bg

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: