Last news in Fakti

22 Март, 2023 14:15 595 8

ЕЦБ: Инфлацията все още е твърде висока

  • инфлация-
  • ецб-
  • лихви-
  • кристин лагард

Инфлацията обаче все още е висока и несигурността относно нейните предстоящи стойностти се увеличи

ЕЦБ: Инфлацията все още е твърде висока - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреждава, че инфлацията все още е твърде висока.

"От юли миналата година повишихме лихвените проценти с 350 базисни пункта. Инфлацията обаче все още е висока и несигурността относно нейните предстоящи стойностти се увеличи. Това прави стабилната стратегия занапред от съществено значение", заяви тя във Франкфурт, Германия.

Миналата седмица ЕЦБ реши да избегне банковите сътресения в Европа и САЩ и да повиши лихвените си проценти с още 50 базисни пункта.

Лагард обясни, че този ход е необходим, за да "се намали търсенето" и "да се запазят инфлационните очаквания, като се гарантира, че те ще останат фиксирани".

Тя обаче не даде никакви индикации за предстоящи повишения на лихвите.

"При висока степен на несигурност е още по-важно пътят на курса да зависи от данните. Това означава, че нито сме ангажирани да правим допълнителни повишения, нито сме приключили с увеличаването на процентите", поясни Лагард.

Преди решението на Федералния резерв за лихвения процент днес и в навечерието на позицията на Английската банка утре, Лагард добави, че динамиката на основната инфлация в еврозоната "остава силна", а общата инфлация вероятно ще "намалее рязко" тази година от спад в цените на енергията и облекчаването на затрудненията в доставките.

По нейни думи ЕЦБ не вижда ясни доказателства, че базовата инфлация се движи надолу. Измерванията на базовата инфлация, проследявани от ЕЦБ, в момента са в диапазона 4-8%.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като премахнем

    3 1 Отговор
    БГ лев и всичко ще се оправи.
  • 2 Братвурст

    6 1 Отговор
    Тя инфлацията и да спре това не означава че ще се върнем на цени отпреди 3-4 години.
  • 3 Спрете изобретението на Гутенберг бре!

    1 3 Отговор
    Защо тогава продължавате с количествените улеснения? Тези улеснения вярно капитализират банките, но съчетани с ниски лихвени нива ги принуждават да раздават кредити с неоправдано висок риск и вероятно зле обезпечени. Тези раздадени пари натискат стоките на пазара и създават инфлация, а понеже вероятно не могат да бъдат върнати от кредитополучателите, стават калпави активи, а банките имат нужда от неспирни количествени улеснения за поддържане на ликвидността. Освен краят на евтините пари трябва да дойде и краят на неспирното изкупуване на облигации чрез новонапечатани пари и кредитополучателите да си правят сметката и те да стягат коланите за да си връщат кредитите, а не целокупното население и беднотията!

    Коментиран от #7

  • 4 Мнение

    2 1 Отговор
    Според Зеления чорап и Гълъба инфлацията отдавна сме я преборили, благодарение на титаничните усилия на служебното правителство. Доходите на българите значително превишават повишаването на намаляването, така че от нас трябва пример да се взима, брей!
  • 5 Джероум Павел

    2 0 Отговор
    Моите началници притежават и ЕЦБ. Та ми заръчаха, довечера да вдигна на 5%, и да кажа, че банковият сектор е стабилен и няма опасност.

    Продължаваме до 6%, а в ЕС - 5%.

    Забравете за частната собственост, само под наем ще живеете. 😈
  • 6 Бай Петко

    2 0 Отговор
    Шефа на Билла се оплаквал, че било нечовешко да се живее с месечна заплата от 80 хиляди лева...
  • 7 Аз Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Спрете изобретението на Гутенберг бре!":

    Суаповете не са QE; те са обмен на валута. 7-дневните суапове се отменят след 7 дни, Фед получава своите долари обратно, а другата централна банка SNB получава своята валута обратно.

    Днес се промениха кога могат да бъдат инициирани 7-дневните суапове. Преди беше веднъж седмично. Те го промениха на всеки ден от седмицата.

    Промяната изглежда е предназначена да даде доларова ликвидност на SNB (в замяна на CHF) за сделката UBS-CS в понеделник.

    .SNB последно използва тези суап линии през октомври 2022 г., за да осигури доларова ликвидност на CS. След няколко седмици последният суап беше отменен и балансът беше 0.

    Това е точната формулировка от Фед:

    „За да подобрят ефективността на суап линиите при предоставяне на финансиране в щатски долари, централните банки, предлагащи в момента операции в щатски долари, се съгласиха да увеличат честотата на операциите със 7-дневен падеж от седмични на ежедневни. Тези ежедневни операции ще започнат в понеделник, 20 март 2023 г., и ще продължат поне до края на април.“
  • 8 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Фед спря да принти долари през март 2022. Изтегли около 700млд. от обръщение и ги унищожи така както ги създаде и продължава да тегли от обръщение. ЕЦБ започна да тегли пари през март 2023 до сега е унищожила 1трилион и 200млд евро по една от програмите си за QT и продължава да тегли по 16 млд. на месец от другата програма QT а от юни ще увеличи темпото. Няма вече QE. Безплатните пари ги няма. От тук натам или ще има тежка рецесия и отново QE или относително висока инфлация и високи лихви за дълго време. По вероятно е второто
Новини по държави: