Отидете към основна версия

2 026 40

Сенатът на САЩ одобри законопроект за отменяне на разрешенията за войните в Ирак от 1991 г. и 2002 г.

  • сащ-
  • сенат-
  • войни-
  • ирак-
  • законопроект-
  • разрешения

Сега текстът трябва да бъде одобрен и от Камарата на представителите, където изгледите за това не са толкова сигурни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенатът на САЩ одобри законопроект за отменяне на разрешенията за войните в Ирак отпреди десетилетия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Конгресът иска да си възвърне ролята при вземането на решения за изпращане на американски войски на бойни мисии.

Сенатът подкрепи с 66 гласа "за" при 30 "против" законопроекта за отменяне на разрешенията за използване на военна сила от 1991 г. и 2002 г. - значително над необходимото мнозинство от 51 гласа, с което официално трябва да бъде сложен край на войните в Персийския залив и Ирак.

Сега текстът трябва да бъде одобрен и от Камарата на представителите, където изгледите за това не са толкова сигурни.

Всички гласове в Сената против отменянето бяха на републиканци, а техният лидер Мич Макконъл направи и изявление против законопроекта.

Двайсет години след началото на войната на САЩ в Ирак през 2003 г., гласуването е историческо отдръпване от един военен конфликт, който отне живота на стотици хиляди иракчани и хиляди американци, усложни политиката в Близкия изток и предизвика силно разделение във вътрешната американска политика, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини