Отидете към основна версия

1 478 9

"Райфайзенбанк" все пак обмисля изтегляне от Русия

  • австрия-
  • русия-
  • райфайзенбанк-
  • бизнес-
  • оттегляне

Австрийската банка упрекна "морално арогантните" критици на нейните сделки в Русия

Източник: БГНЕС

Австрийската Raiffeisen Bank International упрекна "морално арогантните" критици на нейните сделки в Русия, но заяви, че все пак обмисля закриване на бизнеса си в страната на фона на нарастващия натиск, съобщава "Ройтерс".

Председателят Ервин Хамеседер обвини критиците в "черно-бяло морално мислене" от "безрискова зона на комфорт" и подчерта, че повечето западни фирми не са напуснали Русия, предаде news.bg.

Това е реалността, посочи той на годишното общо събрание австрийската банка.

Главният изпълнителен директор Йохан Щробл обаче заяви на срещата, че банката ще пристъпи към евентуална продажба или отделяне на руския си бизнес. Той поясни, че ще продължи да намалява дейността си в Русия, докато осъществи някоя от тези възможности, но ще запази част от бизнеса си там, за да задържи банковия си лиценз.

По-рано този месец беше съобщено, че Европейската централна банка оказва натиск върху Raiffeisen Bank International да прекрати своя изключително печеливш бизнес в Русия. До настояването се е стигнало, след като високопоставен американски служител по санкциите е изразил опасения относно бизнеса на RBI в Русия при свое посещение във Виена през февруари.

Хамеседер упрекна "журналистическите критици, които седят встрани", изтъквайки, че банката помага на дипломатическите мисии при извършването на плащания и припомни, че кредитори на САЩ все още са активни в Русия.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: