Отидете към основна версия

2 318 43

Напрежение и сблъсъци пред Киевско-Печорската лавра

  • киев-
  • упц-
  • войната в украйна-
  • киевско-печорската лавра

Напрежението около присъствието на Украинската православна църква (УПЦ) в 980-годишния манастир нарасна след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година

Снимка: Оля Ал-Ахмед

Напрежение и сблъсъци избухнаха пред Киевско-Печорската лавра, след като Украинската православна църква, обвинена от правителството за връзки с Русия, се противопостави на заповедта за изгонване, предава Ройтерс.

Напрежението около присъствието на Украинската православна църква (УПЦ) в 980-годишния манастир нарасна след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година.

Часове след изтичането на крайния срок за напускане на манастира в 24:00 часа в сряда, членовете на УПЦ отказаха достъп на представител на правителството, който дойде да инспектира сградите в обширния комплекс на манастира със златни куполи, който е една от най-знаковите забележителности на Киев.

Малко след това кореспондентите на Ройтерс видяха представители на УПЦ да се опитват да попречат на журналисти да заснемат висш духовник на УПЦ, докато той влиза в територията на манастира.

Репортер на Ройтерс е бил ударен и блъскан от неидентифициран мъж, а друг репортер е бил отблъснат от духовник, докато се опитваше да го приближи. Никой не е пострадал.

УПЦ е втората по големина църква в Украйна, въпреки че повечето украински православни вярващи принадлежат към друга църква - Православната църква на Украйна, създадена преди четири години чрез обединяване на клонове, независими от властта на Москва.

Правителството твърди, че УПЦ е нарушила договорите за наем и е построила незаконно сгради в Киево-Печерската лавра. УПЦ обаче отрича това и казва, че правителството не е представило никакви документи, предоставящи доказателство.

В по-широк план Киев обвинява УПЦ, че поддържа връзки с Руската православна църква, която подкрепи нахлуването на Москва в Украйна. УПЦ казва, че е прекъснала всички връзки с Руската църква през май 2022 г.

УПЦ от своя страна заяви, че е обжалвала в съда решението на правителството, което определя като незаконно изгонване, и че няма планове да напусне, докато няма съдебно решение по случая.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: