Отидете към основна версия

1 144 23

Wall Street Journal отново призова за освобождаването на свой журналист

  • евън гершович-
  • сащ-
  • the wall street journal-
  • журналист-
  • арест

Евън Гершкович е задържан в Русия по обвинения в шпионаж

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Редакторите на американския вестник The Wall Street Journal отново призоваха за освобождаването на своя журналист Ева Евън н Гершкович, който беше задържан в Русия по обвинения в шпионаж.

„The Wall Street Journal настоява за незабавното освобождаване на нашия колега Евън Гершкович – виден журналист, който беше задържан, докато правеше репортажи в Русия“, се казва в ново изявление на вестника. Вестникът характеризира задържането на Гершкович като "жестока обида" срещу свободата на печата, което според вестника трябва да "възмути всички свободни хора и правителства по света".

По-рано вестникът отхвърли обвиненията срещу своя кореспондент и поиска незабавното му освобождаване. Изданието изрази загриженост за сигурността на Гершкович.

Според Центъра за връзки с обществеността на ФСБ Гершкович, "действайки по указание на американската страна, е събирал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на военно-промишления комплекс на Русия". В тази връзка журналистът е задържан в Екатеринбург. Срещу него следственият отдел на Федералната служба за сигурност на Руската федерация образува наказателно дело по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Шпионаж").

Според прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков журналистът е бил заловен на местопрестъплението. На 30 март Лефортовският съд на Москва избра превантивна мярка за Гершкович под формата на задържане до 29 май.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.

Свързани новини