Отидете към основна версия

558 9

Папа Франциск призова свещениците да не опетняват Католическата църква чрез разединение

  • папа франциск-
  • папата-
  • ватикан-
  • католическата църква

Светият отец призова духовниците да бъдат предпазливи и да не петнят святата мисия, за която са били избрани от Бога, като се поддават на разединение и като демонстрират липса на милосърдие и сплотеност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск призова днес свещениците и кардиналите да не опетняват името на Католическата църква чрез създаване на разединение и клики, предаде агенция АНСА.

"Прегрешение пред Светия дух е да се превърнеш в инструмент на разединение чрез празни приказки и попадайки в ръцете на врага", каза папата по време на Христовата литургия на Велики четвъртък в базиликата "Свети Петър". Според него врагът е този, "който не играе открито, а обича да борави със слухове и инсинуации, подкрепя разединението на отделни групи и клики, подхранва носталгията по отминали времена, подклажда недоверие, песимизъм и страх".

Светият отец призова духовниците да бъдат предпазливи и да не петнят святата мисия, за която са били избрани от Бога, като се поддават на разединение и като демонстрират липса на милосърдие и сплотеност.

Миналата седмица 86-годишният папа Франциск беше хоспитализиран заради оплаквания от затруднено дишане, като след 4-дневно лечение той беше изписан, припомня Ройтерс.

Папата отслужи днес 2-часовата литургия за Велики четвъртък във видимо добро здраве. По време на нея той често се отклоняваше от предвидения сценарий, за да призове свещениците да останат верни на своето призвание на миротворци и на извор на милосърдие, да не водят двойнствен живот и да не се превръщат в църковни бюрократи, стремящи се само към привилегии и повишения.

Франциск по-късно днес ще участва в ритуала по миене на нозете на 12 млади затворници в римския затвор "Казал дел Мармо".

Светият отец утре се ръководи литургии по повод Разпети петък, включително и литургията за шествието на Кръстния път, което всяка година се състои в района на Колизеума в Рим.

Освен това той ще отслужи и литургията за Възкресение Христово вечерта в събота, а в неделя, на Великден, той ще отправи своето послание към "Града и Света" на площад "Свети Петър".

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини