Отидете към основна версия

657 13

Доналд Тръмп се връща в Ню Йорк за друго дело

  • сащ-
  • дело-
  • ню йорк-
  • доналд тръмп

Бившият президент трябва да свидетелства по дело, заведено срещу него, децата му и организацията Тръмп. Главният прокурор обвинява Тръмп и трите му деца в търговска измама

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще се върне в Ню Йорк тази седмица, за да даде показания по поредното дело срещу него. Това съобщи CNN, като цитира свои източници.

Тръмп ще се върне в Ню Йорк, за да присъства на друг процес в четвъртък. Този път по граждански иск, заведен от главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс.

Бившият президент трябва да свидетелства по дело, заведено срещу него, децата му и организацията Тръмп. Главният прокурор обвинява Тръмп и трите му деца в търговска измама.

Според Джеймс, компанията на Тръмп е подвела инвеститорите и данъчните власти, като е надула цените на недвижимите имоти, за да привлече инвестиции, а след това ги е понижила, за да получи данъчни и кредитни облекчения.

Главната прокуратура иска парична глоба от 250 милиона долара и постоянна забрана на Тръмп и неговите деца Доналд Тръмп-младши, Иванка Тръмп и Ерик Тръмп да заемат директорски или други управленски позиции в която и да е корпорация, регистрирана или лицензирана в щата.

Прокурорите също така искат на Тръмп и неговата организация Тръмп да бъде забранено да придобиват недвижими имоти в щата или да кандидатстват за заеми от която и да е финансова институция в щата за пет години.

Тръмп вече даде показания по това дело през август 2022 г. Тогава той отказа да отговаря на въпроси, като се позова на правото си да не свидетелства срещу себе си.

Тръмп напусна Ню Йорк миналата седмица, след като беше обвинен по 34 точки за фалшифициране на бизнес документи и престъпен заговор.

Припомняме, че Тръмп не се призна за виновен. Той стана първият бивш държавен глава в историята на САЩ, който е преследван.

През януари 2018 г. The Wall Street Journal публикува статия, в която се твърди, че през 2006 г. Тръмп е имал връзка с порно актрисата Сторми Даниелс и малко преди президентските избори през 2016 г. той ѝ е платил 130 000 долара, за да мълчи. Самият Тръмп увери, че няма лични отношения с Даниелс.

Бившият президент и неговите съюзници многократно са заявявали, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини