Отидете към основна версия

1 092 19

Пендаровски: Последните 2 години нямам нито един конструктивен разговор с Радев

  • пендаровски-
  • северна македония-
  • румен радев-
  • клубове-
  • българия-
  • отношения

Президентът на Република Северна Македония заяви

Източник: БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че няма контакт с българския си колега Румен Радев и че за последно го е видял миналата година на Мини срещата на върха за енергетиката в София.

В гостуване в централната емисия на най-голямата частна скопска телевизия "Сител“, държавният глава заяви, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с Радев, като подчерта, че според него няма климат на добросъседство.

"Трябват двама за танго. Обективно през последните две години България имаше поредица от провокации към нас и извади аргументи за нашата блокада към ЕС, каквито не е имало в историята на ЕС. Никоя държава не е блокирала друга държава с думите "Вие не сте този, за когото се мислите“. Да говорят за политика на идентичност и да крещят, че не съм македонец и че само ако сменя всички учебници ще мога да напредна към Европа... Може да провеждаме срещи, но през последните две години на практика нямам нито един конструктивен разговор с Радев“, заяви Пендаровски.

По повод негови изказвания, предизвикали реакция в София, президентът на югозападната ни съседка отбеляза, че за него е по-важна реакцията на гражданите в страната, отколкото реакцията на София.

"Един не ми каза - не ти трябваше тая работа, не говоря за политици. У нас има политици, които искат постоянно, независимо какво идва като провокация от София, да създават добра среда за преговори и сваляне на напрежението. Аз не съм от тях. Докато съм тук и ми се плаща да защитавам интересите на македонския народ и македонските граждани“, посочи Пендаровски.

Откриването на български клубове в страната според Пендаровски е една от възможните причини за нарастващото недоволство сред гражданите от френското предложение.

"Имаше период, в който съпротивата намаля. За съжаление отново започна да се увеличава. Мисля, но изисква повече време и по-задълбочени анализи, но смятам и съм убеден, че организираното намерение на България да провокира чрез серийно отваряне на т.нар. клубовете на българите в Македония допринесе тази съпротива да се засили отново“, констатира Пендаровски.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: