Отидете към основна версия

1 421 10

Последният тест на Пхенян е бил с нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво "Хвансон-18"

  • северна корея-
  • ракета-
  • хвансон-18

Учението бе ръководено лично от Ким Чен-ун

Снимка: Фейсбук/Reuters

Северна Корея съобщи тази сутрин, че извършеният ден по-рано тест е бил с нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво "Хвансон-18", предаде севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от БТА.

Агенцията уточни, че целта на учението, ръководено от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, е била "да се потвърди работата на двигатели с твърдо гориво с висока тяга за многостепенни ракети... и да се оцени военната приложимост на новата стратегическа оръжейна система".

Северна Корея изстреля вчера ракета към Японско море, която прелетя около 1000 км. преди да падне във водата.

Тестът на новата ракета е имал за цел да "реформира в голяма степен" способността на Пхенян за военно възпиране, като "радикално повиши ефективността му за ядрено противодействие и доведе до промяна в практичността на настъпателната му военна стратегия", допълва агенция КЦТА.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да тества балистични ракети с всякакъв обсег, които в зависимост от конструкцията си могат да бъдат оборудвани и с ядрена бойна глава.

Ракетите, които могат да изминат повече от 5500 км., се смятат за междуконтинентални балистични ракети.

По-рано тази седмица севернокорейския лидер Ким Чен Ун призова да се засили способността за военно възпиране на Северна Корея и то да стане, по неговите думи, по-настъпателно, припомня ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: