14 Април, 2023 05:53 1 420 10

Последният тест на Пхенян е бил с нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво "Хвансон-18"

  • северна корея-
  • ракета-
  • хвансон-18

Учението бе ръководено лично от Ким Чен-ун

Последният тест на Пхенян е бил с нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво "Хвансон-18" - 1
Снимка: Фейсбук/Reuters

Северна Корея съобщи тази сутрин, че извършеният ден по-рано тест е бил с нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво "Хвансон-18", предаде севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от БТА.

Агенцията уточни, че целта на учението, ръководено от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, е била "да се потвърди работата на двигатели с твърдо гориво с висока тяга за многостепенни ракети... и да се оцени военната приложимост на новата стратегическа оръжейна система".

Северна Корея изстреля вчера ракета към Японско море, която прелетя около 1000 км. преди да падне във водата.

Тестът на новата ракета е имал за цел да "реформира в голяма степен" способността на Пхенян за военно възпиране, като "радикално повиши ефективността му за ядрено противодействие и доведе до промяна в практичността на настъпателната му военна стратегия", допълва агенция КЦТА.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да тества балистични ракети с всякакъв обсег, които в зависимост от конструкцията си могат да бъдат оборудвани и с ядрена бойна глава.

Ракетите, които могат да изминат повече от 5500 км., се смятат за междуконтинентални балистични ракети.

По-рано тази седмица севернокорейския лидер Ким Чен Ун призова да се засили способността за военно възпиране на Северна Корея и то да стане, по неговите думи, по-настъпателно, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евала на Ким

    22 4 Отговор
    Май само той ще се окаже мъж? Путин уж имал силни оръжия, ама нищо не показва до сега? А трябваше отдавна да е потопил фащ и мъгливия остров. Си само заплашва и само се кани, докато нагло-фашистанците постоянно му отнемат Тайван из под носа. Ако Ким водеше войната в Укрия, Киев отдавна да е станал руски, а Тайван китайски. А онези наглите да са получили вече някоя ракета в бялата колиба и да са се свили там, като бити кучета. Само Ким има разум, подходящ за такъв свят, като днешния.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Браво!

    10 1 Отговор
    Браво на Тихомир Шумов. Първият и единствен на този сайт, който правилно написа, че междуконтиненталните ракети са с радиус на действие над 5500км (3000 морски мили). Оля постоянно пише 5000, което е неточно.
    Сложих и + на статията.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хвасон

    18 0 Отговор
    Кухошууми,това го знаем!През ден ни пускаш дежурна новина за ракетите на Кимчо.Имат си хората ракети,пускат си ги!Ние какво да пускаме,освен хартиени самолетчета Ф-16!Една интересна новина от информационния поток;Европейската Ариана е отложила изстрелването на Джус,сонда за Юпитер.Причината е малко смехотворна-лошо време в космодрума Френска Гвиана!Това е поредния неуспех на европейската космическа агенция

    Коментиран от #7

  • 6 Стягай се..

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Догодина или по - следващата да си като дядо си на на Орлов мост - цигарата в дясната ръка и бъклицата в лявата,устата раззината и "Здравствуйте братушки"! Може и с подскоци..
  • 7 Нали знаеш

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "хвасон":

    Не се притеснявай, въпросът с Ф-ките е решен.
    Нали знаеш любимия лаф на фатмака в казармата: "Въпросът с банята е решен. Баня няма да има."
    Та и с Ф-ките тъй.
  • 8 кравар

    10 0 Отговор
    Имало ли е пълни памперси ?
  • 9 Демократ

    1 0 Отговор
    Чакаме ракетата,с която ще излетят ким чен ун и приятеля му Путин.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: