Отидете към основна версия

1 004 17

Италиански министър обвинен в расизъм заради коментари във връзка с миграцията

  • италия-
  • министър-
  • расизъм-
  • италианската опозиция -
  • министъра на земеделието-
  • франческо лолобриджида

Водещият социалист Стефано Боначини снощи осъди коментарите, направени от Лолобриджида. "Подобно изказване е неприемливо и се надявам Лолобдиджида да се извини за думите си"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политици от италианската опозиция обвиниха министъра на земеделието Франческо Лолобриджида в расизъм заради предупреждението, което той отправи относно опасността от "етническа замяна", като разрешение на демографския проблем на страната, предаде ДПА.

Не трябва да се поддаваме на идеята за етническа замяна, а именно, че като италианците имат по-малко деца, липсата на деца трябва да се попълни с децата на другите. "Това не е правилният начин", каза вчера политикът от крайнодясната партия "Италиански братя" по време на събитие на синдикати в Рим, визирайки ниската раждаемост в Италия и пристигането на хиляди мигранти в страната, отбелязва агенцията.

Водещият социалист Стефано Боначини снощи осъди коментарите, направени от Лолобриджида. "Подобно изказване е неприемливо и се надявам Лолобдиджида да се извини за думите си", каза той.

Дарио Нардела – известният кмет на Флоренция, също разкритикува министъра на земеделието заради коментара му. "Определяне на имиграцията като етнически заместител е неприемливо изказване, което ни връща обратно в тъмни времена на нашата история", каза той.

По време на демонстрация в Рим във вторник лидерът на опозицията Ели Шлейн също сериозно разкритикува коментара на Лолобриджида като го нарече отвратителен. Думите му "ни връщат в трийсетте години на миналия век, те са думи, от които лъха чувство за превъзходството на белите", каза социалдемократът, визирайки времето, когато Италия е била под авторитарно управление.

Шлейн добави, че се надява, че премиерът Джорджа Мелони и правителството ще се разграничат от подобни коментари.

От своя страна Лолобриджида не изглеждаше да се е засегнал от критиките и предпочете да подчертае позицията си, като заяви във видео във Фейсбук, че "имиграцията не е решението за намаляването на населението".

Раждаемостта в Италия е намаляла през последните няколко години, като миналата година са се родили 392 598 деца, според данни на националната статистическа агенция "Истат". Раждаемостта през миналата година е по-ниска от тази през 2021 г. със 7651 раждания и по-ниска в сравнение с който и да е период от обединението на Италия през 19 век досега, отбелязва агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: