Отидете към основна версия

1 503 13

Сръбският премиер в Загреб: Отношенията ни с Хърватия са обременени с рани и недоверие

  • ана бърнабич-
  • хърватска-
  • сърбия-
  • загреб-
  • отношения-
  • премиер

Смятам, че двете страни направиха стъпка напред, заяви Ана Бърнабич по време на четвъртото Общо събрание на Сръбския национален съвет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отношенията между Сърбия и Хърватия са обременени от много проблеми, рани и недоверие, но двете страни изглежда са направили стъпка напред в тези отношения през настоящата година, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич по време на четвъртото Общо събрание на Сръбския национален съвет в Загреб, предаде Хина, цитирана от БТА.

Бърнабич е част от гостуващата сръбска делегация на високо равнище, която включва и министъра за националните малцинства и социалния диалог Томислав Жигманов, първият представител на хърватското малцинство в сръбското правителство.

Ден по-рано Бърнабич се срещна с хърватския премиер Андрей Пленкович.

"Отношенията между Сърбия и Хърватия са обременени от много нерешени въпроси, неразбирателство, разногласия, дълбоки рани и голямо недоверие, до такава степен, че нито едно от нашите посещения в Загреб и нито едно от посещенията на хърватски официални лица в Сърбия не са били просто обикновени посещения, а винаги нещо повече, включително и днешното ми посещение", каза Бърнабич в обръщението си към Общо събрание на Сръбския национален съвет.

Тя призова за по-редовна и обичайна размяна на посещения.

"Искаме тези посещения да бъдат просто обикновени посещения, да бъдат по-чести и по-редовни, вместо да се възприемат като негативен или вражески символ, да бъдат обикновен работен ден, който да се използва за разговори по всички нерешени въпроси и теми, важни за бъдещето, за всички наши граждани и икономики", каза тя.

Бърнабич благодари на Милорад Пуповац и Томислав Жигманов, представителите на хърватското и сръбското малцинство в двете страни, за техния принос и специално приветства Декларацията за сътрудничество между хърватските сърби и сръбските хървати, подписана в Загреб на 5 януари от Жигманов и Пуповац.

Сръбският премиер заяви, че срещата ѝ с хърватския ѝ колега Пленкович е била конкретна и конструктивна и че се надява тя да е първата от редица срещи.

"Обсъдихме възстановяването на железопътния трафик между Белград, Загреб и Любляна, както и всички нерешени въпроси, независимо колко трудни и емоционални са те, и начините да започнем да ги решаваме", каза тя.

В послание към присъстващите Бърнабич заяви, че сръбското правителство се грижи много за сърбите в Хърватия и че от 2016 г. насам е отпуснало 6 милиона евро за техни проекти.

"Изпратихме и 2,5 млн. евро помощ за Хърватия след земетресенията през 2020 г., както и помощ за Сръбската православна църква в Хърватия", каза тя, като в края на обръщението си отбеляза, че хърватите и сърбите трябва да разчитат един на друг.

"Нашите народи са и трябва да бъдат гаранция за мира, стабилността и просперитета в тази част на Европа", подчерта тя и поздрави Хърватия за присъединяването към еврозоната и Шенгенското пространство през 2023 г., както и за други успехи, като например споразумението за избягване на двойното данъчно облагане със САЩ.

"В регион като нашия, който е сравнително малък, трябва да разчитаме един на друг, всеки успех означава по-голяма стабилност и по-добър потенциал за всички нас", отбеляза Бърнабич.

Заедно с премиера Андрей Пленкович на Общо събрание на Сръбския национален съвет присъстваха и министърът на вътрешните работи Давор Божинович и министърът на външните работи Гордан Гърлич Радман.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: