Last news in Fakti

1 Май, 2023 06:39 1 481 13

Сръбският премиер в Загреб: Отношенията ни с Хърватия са обременени с рани и недоверие

  • ана бърнабич-
  • хърватска-
  • сърбия-
  • загреб-
  • отношения-
  • премиер

Смятам, че двете страни направиха стъпка напред, заяви Ана Бърнабич по време на четвъртото Общо събрание на Сръбския национален съвет

Сръбският премиер в Загреб: Отношенията ни с Хърватия са обременени с рани и недоверие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отношенията между Сърбия и Хърватия са обременени от много проблеми, рани и недоверие, но двете страни изглежда са направили стъпка напред в тези отношения през настоящата година, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич по време на четвъртото Общо събрание на Сръбския национален съвет в Загреб, предаде Хина, цитирана от БТА.

Бърнабич е част от гостуващата сръбска делегация на високо равнище, която включва и министъра за националните малцинства и социалния диалог Томислав Жигманов, първият представител на хърватското малцинство в сръбското правителство.

Ден по-рано Бърнабич се срещна с хърватския премиер Андрей Пленкович.

"Отношенията между Сърбия и Хърватия са обременени от много нерешени въпроси, неразбирателство, разногласия, дълбоки рани и голямо недоверие, до такава степен, че нито едно от нашите посещения в Загреб и нито едно от посещенията на хърватски официални лица в Сърбия не са били просто обикновени посещения, а винаги нещо повече, включително и днешното ми посещение", каза Бърнабич в обръщението си към Общо събрание на Сръбския национален съвет.

Тя призова за по-редовна и обичайна размяна на посещения.

"Искаме тези посещения да бъдат просто обикновени посещения, да бъдат по-чести и по-редовни, вместо да се възприемат като негативен или вражески символ, да бъдат обикновен работен ден, който да се използва за разговори по всички нерешени въпроси и теми, важни за бъдещето, за всички наши граждани и икономики", каза тя.

Бърнабич благодари на Милорад Пуповац и Томислав Жигманов, представителите на хърватското и сръбското малцинство в двете страни, за техния принос и специално приветства Декларацията за сътрудничество между хърватските сърби и сръбските хървати, подписана в Загреб на 5 януари от Жигманов и Пуповац.

Сръбският премиер заяви, че срещата ѝ с хърватския ѝ колега Пленкович е била конкретна и конструктивна и че се надява тя да е първата от редица срещи.

"Обсъдихме възстановяването на железопътния трафик между Белград, Загреб и Любляна, както и всички нерешени въпроси, независимо колко трудни и емоционални са те, и начините да започнем да ги решаваме", каза тя.

В послание към присъстващите Бърнабич заяви, че сръбското правителство се грижи много за сърбите в Хърватия и че от 2016 г. насам е отпуснало 6 милиона евро за техни проекти.

"Изпратихме и 2,5 млн. евро помощ за Хърватия след земетресенията през 2020 г., както и помощ за Сръбската православна църква в Хърватия", каза тя, като в края на обръщението си отбеляза, че хърватите и сърбите трябва да разчитат един на друг.

"Нашите народи са и трябва да бъдат гаранция за мира, стабилността и просперитета в тази част на Европа", подчерта тя и поздрави Хърватия за присъединяването към еврозоната и Шенгенското пространство през 2023 г., както и за други успехи, като например споразумението за избягване на двойното данъчно облагане със САЩ.

"В регион като нашия, който е сравнително малък, трябва да разчитаме един на друг, всеки успех означава по-голяма стабилност и по-добър потенциал за всички нас", отбеляза Бърнабич.

Заедно с премиера Андрей Пленкович на Общо събрание на Сръбския национален съвет присъстваха и министърът на вътрешните работи Давор Божинович и министърът на външните работи Гордан Гърлич Радман.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хърватска е приказка !

    6 6 Отговор
    Обратното на губерния !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 завод

    6 2 Отговор
    сръбският премиер Ана Бърнабич ОПРЕДЕЛЕНО СИ ПРИЛИЧА НА ПРЕМИЕР,а не на премиерка,като онази с мелоните.
  • 8 Така е

    2 1 Отговор
    .....Но не само с Хърватска!
  • 9 факасусама

    5 2 Отговор
    кви да са МА югославската народа армия нападна в гръб хърватите, босняците, косоварите искате д ави обичат ли МААА
  • 10 фенче

    3 0 Отговор
    рани и недоверие, и вие нямате никаква вина за това положение
  • 11 Помнят

    3 0 Отговор
    Вуковар,така ще бъде и рассия .Ще се чудят що не ги обичат .А минаха близо 30 г. от онази война

    Коментиран от #12

  • 12 като гледам какво пишеш

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Помнят":

    и как, изтръпвам от респект към твоята гениалност на историк и обществени, политолог. Дори и руски назнайваш, то личи как. Но пък английският ти е перфектен, НАЛИ?
    Трябва човек да е МНОГО повърхностен, за да се меси в тази тема! А такива не ни трябват като "писатели".

    Коментиран от #13

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "като гледам какво пишеш":

    Досещате ce! В крaя нa ВCВ, хървaтcкaтa aрмия ce прeдaвa нa Бългaритe, кaтo прeди тoвa хървaтитe ca рaзпeрдушинили cърбитe....
    Ниe, пoнeжe cмe "мнoгo умни", прeдaвaмe плeнницитe нa cърбитe....пo-нaтaтък нe ми ce гoвoри кaквo ce e cлучилo c тях. В oбoзa нa хървaтcкaтa aрмия ca били ceмeйcтвaтa нa вoeнocлужeщитe, жeнитe и дeцaтa им cъщo ca били ИЗБИТИ...Нe миcлeтe, чe Хървaтитe ca прocтили на нас и сърбите.
Новини по държави: