Отидете към основна версия

1 186 15

Италия вероятно няма да поднови участието си в инициативата "Един пояс, един път"

  • италия-
  • джорджа мелони-
  • участие-
  • един пояс-
  • един път-
  • китай-
  • инициатива

Но има нужда от време, за да обсъди темата с Пекин

Източник: БГНЕС

Италия може да не продължи участието си в инициативата "Един пояс, един път" на Китай, която изтича в началото на следващата година, но има нужда от време, за да обсъди темата с Пекин, според високопоставен правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Високопоставен чиновник, който е запознат с вътрешните дискусии по темата, каза, че няма да има официално решение преди срещата на върха на Г-7 в Япония, като добави, че това е много чувствителен въпрос.

Администрацията на премиерката Джорджа Мелони не иска да коментира въпроса.

През 2019 г. Италия стана първата и единствена страна от Г-7, която се присъедини към инициативата, която според критиците ще доведе до контрол на Китай върху чувствителни технологии и жизненоважна инфраструктура.

Тогавашният премиер Джузепе Конте се надяваше, че сделката ще даде тласък на слабо представящата се икономика на Италия, но в последните четири години тя не е извлякла значителни ползи от това.

Износът за Китай миналата година е бил на стойност 16,4 милиарда евро (18,1 милиарда долара) в сравнение с 13 милиарда евро през 2019 г.

В същото време китайският внос от Италия се е увеличил до 57,5 милиарда евро в сравнение с 31,7 милиарда евро за същия период, според италиански данни.

Франция и Германия, които са основни търговски партньори на Италия в еврозоната, са изнасяли значително повече за Китай миналата година, въпреки че не са част от "Един пояс, един път".

Пактът изтича през март 2024 г. и се подновява автоматично, освен ако някоя от страните не информира другата, че се оттегля, давайки поне тримесечно предизвестие.

През ноември Мелони се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Бали и прие поканата да посети Китай, но все още няма фиксирана дата.

Италианската премиерка все още не е посетила Вашингтон и според правителствения източник не иска да пътува до Пекин, преди да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: