Last news in Fakti

4 Май, 2023 13:35 1 178 15

Италия вероятно няма да поднови участието си в инициативата "Един пояс, един път"

  • италия-
  • джорджа мелони-
  • участие-
  • един пояс-
  • един път-
  • китай-
  • инициатива

Но има нужда от време, за да обсъди темата с Пекин

Италия вероятно няма да поднови участието си в инициативата "Един пояс, един път" - 1
Източник: БГНЕС

Италия може да не продължи участието си в инициативата "Един пояс, един път" на Китай, която изтича в началото на следващата година, но има нужда от време, за да обсъди темата с Пекин, според високопоставен правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Високопоставен чиновник, който е запознат с вътрешните дискусии по темата, каза, че няма да има официално решение преди срещата на върха на Г-7 в Япония, като добави, че това е много чувствителен въпрос.

Администрацията на премиерката Джорджа Мелони не иска да коментира въпроса.

През 2019 г. Италия стана първата и единствена страна от Г-7, която се присъедини към инициативата, която според критиците ще доведе до контрол на Китай върху чувствителни технологии и жизненоважна инфраструктура.

Тогавашният премиер Джузепе Конте се надяваше, че сделката ще даде тласък на слабо представящата се икономика на Италия, но в последните четири години тя не е извлякла значителни ползи от това.

Износът за Китай миналата година е бил на стойност 16,4 милиарда евро (18,1 милиарда долара) в сравнение с 13 милиарда евро през 2019 г.

В същото време китайският внос от Италия се е увеличил до 57,5 милиарда евро в сравнение с 31,7 милиарда евро за същия период, според италиански данни.

Франция и Германия, които са основни търговски партньори на Италия в еврозоната, са изнасяли значително повече за Китай миналата година, въпреки че не са част от "Един пояс, един път".

Пактът изтича през март 2024 г. и се подновява автоматично, освен ако някоя от страните не информира другата, че се оттегля, давайки поне тримесечно предизвестие.

През ноември Мелони се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Бали и прие поканата да посети Китай, но все още няма фиксирана дата.

Италианската премиерка все още не е посетила Вашингтон и според правителствения източник не иска да пътува до Пекин, преди да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 37 Отговор
    Мелони е желязна. Италианците извадиха късмет.
  • 2 литъреу

    32 4 Отговор
    МЕЛОНИ се оказа п-ка в тесни панталони носени от мериканес с пагони.
  • 3 Нищо бе

    16 5 Отговор
    Рундю Триморския ще я замести.
  • 4 Тая

    28 4 Отговор
    Е куха кофа
  • 5 Врабевски

    23 12 Отговор
    И тука глупаците все още се радват на най-законспирирания глобалист - Костя Копейкин.
  • 6 Чеп

    25 4 Отговор
    Как хитро ги изиграха италиянците на изборите.Няма политик който да не е свързан с американските евреи и да не са го създали те.Ходете да гласувате още.

    Коментиран от #9

  • 7 ЛиБеРаст

    24 4 Отговор
    Тази опулената се пишеше за консервативна и националистка, а чиста либерастка! И тази е минала политическа школа при сорос.

    Коментиран от #11

  • 8 Объркано Атлантиче

    26 2 Отговор
    И отново:
    Както стана ясно малко след избирането й, италианският премиер Джорджа Мелони е контролирана опозиция. Излъга италианците, че е на тяхна страна и срещу глобалисткия нов световен ред. След като бе избрана, маската бързо падна. Сега обяви, че е готова да загуби одобрението на италианците в името на подкрепата на Украйна, "защото това е правилното нещо от гледна точка на националните ценности и интереси“, каза Мелони, говорейки в Сената.

    ☝️❗️Правете си изводи, защото това се случва навсякъде, в България също. Всички са от един отбор, но за да отидете да гласувате, периодично ви пускат "нов спасител", който говори това, което народа иска да чуе. След като поеме властта, изпълнява заповедите на продуцентите, които са му дали ролята.
  • 9 12"12

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Чеп":

    +++++++3++++++++
  • 10 Гертруд

    24 3 Отговор
    Мелони е същата американска марионетка като Урсулената. Европа се оформя като провинция на гладни и невежи мигранти, джендър мекокитковци и зелени терористи.

    Коментиран от #12

  • 11 Абе

    17 5 Отговор

    До коментар #7 от "ЛиБеРаст":

    И Костя Късопишин е същия, но ще го осъзнаете чак когато стане същото като в Италия.
  • 12 12"12

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гертруд":

    1.Мелони е член на Аспенския клуб !
    2.Срещата и със Зеленски е показателна ! Няма никакво значение какво са говорили...
  • 13 хммм

    6 5 Отговор
    Eпа много интересно защо сте очудени? Мелони е дясна политичка. Щеше да е странно да се хване по пътя на коприната на Китай. Ако го беше направила щеше да е лява! Не сте наясно с нещата май.
  • 14 Ами

    8 0 Отговор
    поредната европейска кравешка подложка...
  • 15 пенко

    3 0 Отговор
    САЩ -ЦРУ ---ЛЕСНО КУПИХА : --- " ЧИНЧИЛА ИТАЛИЯНА " --- А Е ТОЛКОВА УМНА - ЛИЧИ И В ОЧИТЕ !!!!
Новини по държави: