Отидете към основна версия

840 13

35% от гърците не четат нито една книга годишно

  • гърция-
  • книги-
  • читатели-
  • литература

Според проучване

Източник: Shutterstock

Проучване, извършено от гръцката Организация за колективно управление на литературни произведения (OSDEL), показва, че 35% от гърците не четат нито една книга годишно. От останалите, 34% четат от 1 до 4 книги годишно, а само 31% четат повече от 5 книги годишно. Това е първото проучване от 12 години насам, като последното беше проведено от гръцкия Национален център на книгата (EKEBI) през 2009 година.

Директорът на OSDEL, Йоргандреас Занос, който представи резултатите на проучването на 19-ия международен панаир на книгата в Солун, посочи, че гръцката литература е най-предпочитаната от читателите, следвана от чуждестранната литература, криминалната литература, психологията и социалните науки. Интересът към криминалната литература сред читателите се е увеличил в последните години, предаде БТА.

През пандемията на COVID-19 44% от населението чете повече, но това засяга предимно системните читатели, т.е. тези, които вече четат редовно. 45% от участниците продължават да четат колкото преди, а 11% намаляват времето си за четене.

Проучването показва, че най-добрият начин за препоръка на книга е "от уста на уста", като 50% от читателите казват, че се информират за нови книги от приятели и познати. В групата на 16-24-годишните този процент нараства до 64%. Вторият източник на информация за гръцките читатели са книжарниците.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: