Отидете към основна версия

1 097 2

Италия иска Франция да ѝ се извини заради изказване на френския външен министър

  • италия-
  • криза-
  • миграция-
  • франция-
  • извинения

Той е изтъкнал неспособността на италианския премиер Джорджа Мелони да управлява миграционната криза

Източник: БГНЕС

Днес италианският дипломат, Антонио Таяни, поиска извинения от френския министър на вътрешните работи Жералд Дарманен, чиито думи за неспособността на италианския премиер Джорджа Мелони да управлява миграционната криза породиха напрежение в двустранните отношения.

Таяни заяви, че това е обида към една приятелска страна и че когато някой обижда друг човек, най-малкото, което може да направи, е да се извини. Той отмени визитата си в Париж, където щеше да се срещне с Катрин Колона. Колона също се извини на Таяни и заяви, че отношенията между Италия и Франция са основани на взаимно уважение. Таяни обаче допълни, че обясненията на Париж по случая са недостатъчни.

Таяни, представител на опозицията, коментира, че има неща, които не могат да бъдат игнорирани, но други министри от правителството на Макрон опитаха да успокоят напрежението.

Италия и Франция имат дългогодишни спорове по въпроса за имиграцията. През ноември 2022 г. двете държави се скараха заради кораб на неправителствена организация, който Италия отказа да приеме и накрая бе приет във Франция. Оттогава потокът от мигранти през Средиземно море нарасна, благодарение на засиления трафик по коридора Тунис-Италия. Според данни на италианското вътрешно министерство, през 2022 г. над 42 000 души са преминали през Средиземно море от Северна Африка към Италия, в сравнение с 11 000 души за същия период през миналата година.

Говорителят на френското външно министерство Оливие Веран се опита да успокои напрежението, като увери, че Дарманен не е имал намерение да засегне Италия. Други министри от правителството на Макрон добавиха, че Франция и Италия се нуждаят една от друга по всички въпроси, включително миграционния, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: