Отидете към основна версия

1 186 8

Франция инвестира 2 млрд. евро за стимулиране на карането на колело

  • франция-
  • колоездене-
  • колело-
  • инфраструктура-
  • велосипед

Ще бъдат осигурени средства за уроци по колоездене за 800 000 ученици в страната

Източник: Shutterstock

Френското правителство планира да инвестира 2 млрд. евро до 2027 г. за подобряване на велосипедната инфраструктура и за предоставяне на държавни субсидии за купуване на велосипеди, с цел да намали автомобилното движение и да насърчи колоезденето в страната. Целта е да се удвои дължината на велоалеите във Франция, като правителството ще отдели по 250 милиона евро всяка година между 2023 г. и 2027 г. за изграждане на нови велоалеи. Останалите средства ще бъдат насочени към финансиране на мерки за насърчаване на колоезденето, предаде Ройтерс.

Френското правителство иска да направи колоезденето привлекателна алтернатива на шофирането и да го направи достъпно за всички, от деца до възрастни хора. Целта е да се увеличи дължината на велоалеите в страната от около 50 000 км днес до 80 000 км през 2027 г. и до 100 000 км през 2030 г. Приоритет ще бъде даден на изграждането на нови велоалеи в по-малките градове и в селските райони, като по-големите населени места вече са получили значително финансиране за развитие на велосипедната инфраструктура.

През миналата година френският премиер обяви, че ще бъдат осигурени средства за уроци по колоездене за 800 000 ученици в страната. Френските власти се надяват, че увеличаването на държавната помощ за развитие на колоезденето ще допринесе за енергийната трансформация и за подобряване на здравословните условия на живот на хората, пише БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: