Отидете към основна версия

1 559 32

Чарлз III официално вече е крал

  • чарлз iii-
  • коронясване-
  • лондон-
  • великобритания-
  • процесия

Короната тежи 2.2 килограма

Крал Чарлз III беше официално коронясан в Уестминстърското абатство в Лондон. В кулминацията на двучасовата церемония духовният глава на англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби постави короната на Свети Едуард Изповедник върху главата на суверена.

Изработена е през XVII век от чисто злато, короната тежи 2,2 кг, украсена е с над 400 скъпоценни камъка и се пази в Лондонската кула под зорка охрана. Използван е за коронацията на всички британски монарси след Чарлз II (1630-1685). Поставяйки го на главата на монарха, архиепископът на Кентърбъри произнесе думите „Бог да пази краля“, които бяха повторени от всички 2200 гости в абатството.

В чест на коронацията в цялата страна започна артилерийски салют. Провежда се от повече от 400 военни от 13 различни точки на кралството. В Лондон, Белфаст, Кардиф, Единбург, както и от бордовете на корабите на Кралския флот ще бъдат дадени 21 залпа. Салют от 62 залпа ще бъде даден от оръдията на брега на Темза близо до Лондонската кула и на плаца на Конната гвардия.

На живо церемонията може да гледате ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: