Отидете към основна версия

2 836 44

Новият крал и кралица се отправиха към Бъкингамския дворец

  • чарлз iii-
  • коронясване-
  • церемония-
  • бъкингамския дворец

Общо 10 000 британски военни и повече от 400 войници и офицери от 39 страни участват в честванията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Крал Чарлз III заедно с кралица Камила, напуснаха Уестминстърското абатство, където бяха короновани от архиепископа на Кентърбъри, под звуците на камбаните, и се връщат в Бъкингамския дворец. Парадното шествие, което включва карета с кралската двойка, се състои от повече от 4000 военни и ще се простира на 1,5 км.

Общо 10 000 британски военни и повече от 400 войници и офицери от 39 страни участват в честванията. Както каза командирът на дивизията на дворцовата гвардия подполковник Джеймс Шоу в навечерието на церемонията, това е повече от всяко друго официално събитие след коронацията на Елизабет II (1926-2022), състояла се преди 70 години.

Техни Величества се возят в позлатена карета, произведена през 1762 г. Оттогава той е бил използван от монарсите при значими поводи, включително по време на коронацията на майката на Чарлз III на 2 юни 1953 г. Каретата с тегло четири тона е теглена от осем коня със сив уиндзорски костюм.

За да пътуват в обратната посока, Техни Величества смениха не само екипажа, но и одеждите си. Според традицията алените парламентарни одежди, гарнирани с хермелинова кожа, бяха заменени с лилави императорски. Кралят облече мантията на дядо си Джордж VI (1895-1952), която е използвана при коронацията му през 1937 г. и възстановена за настоящата церемония. За съпругата му е ушита нова, минаваща върху лилавото кадифе с традиционна флорална шарка, която всяка кралица изработва индивидуално. За първи път в историята върху мантията на Нейно Величество се появиха насекоми - бръмбари и пчели, бродирани със златни копринени нишки сред диви растения, които имат фолклорно или лично значение за кралското семейство: метличина (нежност), къдрава папрат (чистота), маншети ( любов), мирта (надежда) ), момини сълзи, които Елизабет II предпочиташе пред всички други цветя, и стъблата на любимия на Чарлз III делфиниум, който също се свързва с юли, месеца на раждане на Камила.

Членове на семейството и придружители

Принц Уилям от Уелс, заедно със съпругата си Катрин Мидълтън и най-големият им син, деветгодишният принц Джордж, който изпълняваше ролята на паж и държеше края на петметровата мантия на дядо си по време на церемонията, следват в процесията във вагон ландо със сгъваем кожен покрив. Заедно с тях към Бъкингамския дворец пътуват двама братя и една сестра на краля - принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ан, но не и най-малкият син на Негово Величество принц Хари. По-рано той реши да откаже да изпълнява официални задължения като член на кралското семейство и загуби много привилегии, включително правото да носи военна униформа на официални церемонии.

По маршрута на шествието се наредиха стотици знаменосци. Тези почетни роли бяха разпределени между представители на осем благотворителни организации, свързани с британските въоръжени сили. След завръщането си в кралската резиденция, коронованата двойка ще бъде поздравена от военен персонал от Обединеното кралство и страните от Британската общност, събрани в градината на Бъкингамския дворец. След това кралят с кралицата и най-близките членове на семейството им ще се качат на балкона на Бъкингамския дворец, откъдето ще наблюдават въздушния парад.

На живо церемонията може да гледате ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: