Отидете към основна версия

1 098 20

Проверяват степента на замърсяване на водите около „Фукушима-1“

  • фукушима-1-
  • вода-
  • проверка-
  • сеул-
  • токио

За това се договориха Сеул и Токио

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Южнокорейският президент Юн Сок Йол и японският премиер Фумио Кишида се споразумяха да изпратят южнокорейски експерти, които да проверят безопасността на водата от атомната електроцентрала Фукушима-1, която се планира да бъде изхвърлена в океана, по време на среща в Сеул на неделя.

„На тази среща на върха се съгласихме, че южнокорейски експерти ще инспектират съвместно замърсената вода от Фукушима. Това отразява призива на корейския народ за обективна проверка“, каза Юн Сук-йол на пресконференция след срещата на върха в Сеул. Той изрази надежда, че споразумението ще бъде успешно изпълнено.

Ръководителят на японското правителство на свой ред, коментирайки темата, увери, че японските власти ще продължат да правят всичко необходимо, за да гарантират, че няма страхове в южнокорейското общество относно изхвърлянето на пречистена вода от ядрената централа Фукушима-1 растение. "Разбираме, че южнокорейците все още имат притеснения по тази тема. Но искам да кажа, че японското правителство никога няма да направи нещо, което би имало отрицателно въздействие върху здравето на нашите граждани или на гражданите на Южна Корея, или върху околната среда ," той каза.

През април 2021 г. японското правителство разреши изхвърлянето на значително количество вода в океана от аварийната станция Фукушима-1, която според оператора Tokyo Electric Power (TEPCO) като цяло не съдържа радиоактивни вещества, но все пак съдържа тритий - радиоактивен изотоп на водорода. TEPCO подчертава, че съдържанието на тритий в нея преди изхвърляне е доведено до една четиридесета от стандарта за безопасност, установен от Международната комисия за радиологична защита и японското правителство, и една седма от допустимата норма, установена за питейната вода от Световната здравна организация.

В момента в стоманени резервоари на територията на атомната централа са се натрупали над 1,25 милиона тона пречистена вода. Предвижда се изхвърлянето му в океана на етапи в продължение на 30 години. МААЕ възнамерява да следи този процес непрекъснато - през последните години специалисти на организацията са направили няколко проверки на станцията.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: