Отидете към основна версия

1 887 34

Обединеното кралство е готово да предостави на Украйна ракети с голям обсег

  • великобритания-
  • ракети-
  • голям обсег-
  • украйна

Според информацията на американския вестник "The Washington Post"

Източник: БГНЕС

Според информацията на американския вестник "The Washington Post", правителството на Обединеното кралство е "готово" да предостави на Украйна ракети с голям обсег. Това е в контраст с администрацията на президента на САЩ, Джо Байдън, която е отказала да предостави подобни оръжия на украинските военни, опасявайки се от ескалация на конфликта.

На 2 май Международният фонд за Украйна, който е ръководен от Великобритания, публикува поръчка за предоставяне на "ударни способности с обсег до 300 километра". Министерството на отбраната на Обединеното кралство иска "изразяване на интерес" в рамките на три дни. Въпреки това, все още не е взето окончателно решение и британски служител отказа да потвърди какви оръжия се разглеждат.

Украйна е молила западните държави да предоставят ракети с по-голям обсег, тъй като те могат да променят хода на войната. Това би позволило на украинските сили да атакуват руски командни центрове, линии за доставки, боеприпаси и складове за гориво дълбоко в Крим и контролираната от Русия територия в източната част на Украйна. Способността да се нанесат удари далеч зад фронтовите линии на Русия би помогнала на украинските сили да разчистят пътя за наземни нападения с танкове и пехотни части.

Вероятно британските ракети Storm Shadow биха могли да бъдат използвани от украинските реактивни самолети съветско производство и да достигнат до руска територия, според изданието, предаде "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: