Отидете към основна версия

788 2

Румънският Сенат обсъжда първият проектозакон в историята, който не е отпечатан на хартия

  • румъния-
  • закон-
  • история-
  • проектозакон-
  • хартия-
  • сенат

Той е свързан с улесняването на достъпа на гражданите до публични услуги

Източник: БГНЕС

В понеделник в дневния ред на румънския Сенат влезе първият проектозакон, който не е отпечатан на хартия, съобщава Диджи24.

Законодателна инициатива, разработена от Специалната комисия за автоматизация начело с Джордже Туца от Национално-либералната партия, е била въведена в парламентарните процедури изключително чрез цифрови средства. И текстът на закона, и становищата на специализираните комисии, респективно подписите на инициаторите, са получени само чрез заявления и електронен подпис.

Законът е свързан с улесняването на достъпа на гражданите до публични услуги, а проектът е замислен от депутати от всички политически партии в парламента.

“Подписването му е направено единствено и само чрез смартфон. Той влезе в нормалната парламентарна верига в дигитален формат и беше регистриран в постоянния офис на Сената като документ (във формат) pdf”, обясни Джордже Туца и го нарече “първия цветен законопроект в историята на парламента”. “Това означава, че успяхме да използваме цветното лого на парламента, когато регистрирахме закона. Другите закони, които се обсъждат, влизат в употреба, след като са били сканирани като черно бял pdf”, каза още Туца.

Той сподели, че отдавна иска да направи достъпа на гражданите до обществени услуги възможно най-лесен и да намали времето за чакане. „По-конкретно държавните институции ще бъдат задължени да предлагат услугата онлайн запазване на час на физически или юридически лица. Тръгнахме от положителния пример на някои институции, които вече са внедрили тази система, като Паспортна служба или Главна дирекция за шофьорски книжки и регистрации, но не само”, обясни Туца.

По думите му когато законът влезе в сила, гражданите ще имат достъп до услугите на държавните институции, както на техните уебсайтове, така и през платформата giseul.ro.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: