Отидете към основна версия

1 252 6

Йохансон: Корабокрушението от миналата седмица в Гърция може да се окаже „най-тежката трагедия“ от този вид в Средиземно море

  • илва йохансон-
  • гърция-
  • трагедия-
  • корабокрушение

Заяви днес европейският комисар по миграцията и вътрешните работи

Източник: БГНЕС

Корабокрушението от миналата седмица край Гърция, при което се предполага, че са загинали стотици хора, може да се окаже "най-тежката трагедия" от този вид в Средиземно море, заяви днес европейският комисар по миграцията и вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Асошиейтед прес.

Еврокомисарят отбеляза, че трагедията е станала в момент на рязко увеличение на броя на мигрантите, преминаващи от Източна Либия към Европа.

Смята се, че на борда на кораба, който потъна в Средиземно море преди седмица, може да са се намирали до 750 души. Едва 104 бяха спасени. До момента са открити 82 тела, а стотици хора са в неизвестност.

"Видяхме този нов начин на действие, който започна в началото на тази година. Наблюдаваме увеличение с 600 процента по този маршрут от източната част на Либия към ЕС или основно към Италия", каза Йохансон на пресконференция в Стокхолм.

По думите ѝ изглежда, че плавателният съд е бил рибарска лодка, която е тръгнала от Египет, а в източната част на Либия е качила „може би 750 мигранти", преди да се отправи на смъртоносното плаване към Европа.

Йохансон отбеляза, че броят на хората на кораба все още не е потвърден, но това корабокрушение може да се окаже "най-тежката трагедия" в Средиземно море.

Гърция е широко критикувана, че не се е опитала да спаси мигрантите преди потъването на кораба в международни води, посочва АП. Длъжностни лица в Атина твърдят, че пътниците са отказали всякаква помощ и са настояли да продължат към Италия. Според гръцките представители е щяло да бъде твърде опасно да се опитат да евакуират стотици нежелаещи хора от претъпкания кораб.

Деветима египтяни, заподозрени като екипаж на кораба, са в предварителен арест в Гърция, където са им повдигнати обвинения, включително за участие в престъпна организация, непредумишлено убийство и причиняване на корабокрушение.

"Това показва, че наистина трябва да направим много, много повече, за да предотвратим подобни трагедии в Средиземно море", каза Йохансон. "И тези трафиканти, които са поискали от тези мигранти да платят много пари, за да бъдат изпратени в ЕС, всъщност ги изпращат на смърт. Това е, което те правят", посочи Йохансон.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: