Отидете към основна версия

1 494 8

ООН размаха пръст на талибаните в Афганистан

  • талибани-
  • афганистан-
  • оон-
  • жени-
  • образование

Организацията настоява да се премахнат строгите ограничения върху образованието и заетостта на жените и момичетата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пратеникът на ООН за Афганистан предупреди талибаните, че международното признаване на легитимното правителство на страната ще остане "почти невъзможно", ако те не премахнат строгите ограничения върху образованието и заетостта на жените и момичетата, предаде Асошиейтед прес.

Роза Отунбаева заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че талибаните са поискали да бъдат признати от ООН и нейните 192 страни членки, "но в същото време действат срещу основните ценности, изразени в Устава на ООН".

По време на редовните обсъждания за талибаните тя заяви: "Откровено говоря за пречките, които те сами си създадоха чрез декретите и ограниченията, които въведоха, по-специално срещу жените и момичетата."

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО неорганизирано и хаотично се изтеглиха от страната след две десетилетия война. Указите на групировката, ограничаващи участието на момичетата и жените в обществения живот, се отразиха на чуждестранната помощ за страната, чиито граждани са изправени пред най-голямата хуманитарна криза в света, посочва АП.

Първоначално талибаните обещаха по-умерено управление, отколкото по време на първия си престой на власт от 1996 г. до 2001 г., но скоро след превземането на властта през 2021 г. започнаха да налагат ограничения за жените и момичетата. На жените е забранено да работят на повечето работни места и да се появяват на обществени места, включително паркове, бани и спортни зали, а на момичетата е забранено да учат след шести клас.

Талибаните също така върнаха строгото си тълкуване на ислямското право, или шариата, включително публичните екзекуции.

Въпреки призивите на ООН Отунбаева съобщи, че ограниченията не са променени, включително забраната от април афганистанските жени да работят за ООН. Тя нарече забраната нарушение на задълженията на Афганистан като страна членка на ООН "да зачита привилегиите и имунитетите на ООН и нейните служители, включително афганистанските жени, които работят за нас".

Отунбаева, бивш президент на Киргизстан, повтори, че всички несъществени афганистански служители, както жени, така и мъже, все още си остават у дома, и заяви, че ООН е "твърдо решена", че жените от националния персонал няма да бъдат заменени с мъже, както били предложили представители на талибанските власти.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: