Отидете към основна версия

1 067 20

Латвия и Литва искат от НАТО допълнително засилване на отбраната на източния фланг

  • латвия-
  • литва-
  • нато-
  • източен фланг-
  • отбрана

Президентът на Полша също настоя за това

Източник: Shutterstock

Латвия и Литва призоваха своите съюзници от НАТО да засилят отбраната на източния фланг, в резултат на плановете за разполагане на наемническата компания "Вагнер" в Беларус.

Лидерът на Беларус, Александър Лукашенко, предложи на вагнеровците, които искат да дойдат в страната след неуспешния бунт в Русия, да се разположат в изоставени съветски бази.

Литовският външен министър коментира, че тези събития правят обстановката в региона "по-непредсказуема". Габриелиус Ландсбергис посочи, че наемниците от "Вагнер" са успели да изминат стотици километри и да достигнат подстъпите на Москва само в рамките на няколко часа, предаде БНР.

Ландсбергис и неговият латвийски колега, Едгарс Ринкевич, са в Париж, където провеждат преговори за разполагането на френски противовъздушни системи в Прибалтика. Освен това, Германия съобщи, че е готова за постоянно разположи 4-хилядна бригада в Литва.

Президентът на Полша, Анджей Дуда, също заяви необходимостта от засилване на съюзническите сили на източния фланг на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини