Отидете към основна версия

2 553 21

Мъжът, изгорил Корана в Стокхолм: Готов съм пак да го направя!

  • стокхолм-
  • коран-
  • изгаряне

До десет дни ще изгоря иракското знаме заяви 37-годишният Салуан Момика

Снимка: БНТ

Иракчанинът, който изгори страници от екземпляр на Корана пред най-голямата джамия в шведската столица Стокхолм, заяви вчера, че е готов отново да го направи през идните десет дни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"До десет дни ще изгоря иракското знаме и Корана пред посолството на Ирак в Стокхолм", заяви 37-годишният Салуан Момика пред шведския всекидневник "Експресен".

Той заяви, че си дава сметка какво предизвиква с действията си и че вече е получил "хиляди смъртни заплахи".

В сряда Момика изгори страници от екземпляр на Корана пред най-голямата джамия в Стокхолм, на първия ден от мюсюлманския празник Курбан байрам. Действията на иракчанина провокираха възмущение в ислямския свят.

Демонстранти проникнаха вчера за кратък период от време в шведското посолство в Багдад, в знак на протест срещу акцията в Швеция, която бе разкритикувана от голям брой ислямски страни.

Шведската полиция даде разрешение за провеждането на акцията с аргумента, че няма достатъчно основания за забраняването ѝ от гледна точка на риск за обществената сигурност. След това обаче шведските власти предявиха обвинение срещу извършителя на демонстрацията в подбуждане към омраза.

Подобни акции са били провеждани в миналото в Швеция и в други европейски страни, понякога по инициатива на крайнодесни екстремисти, което е водело до демонстрации и дипломатическо напрежение, отбелязва Франс прес.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: