Отидете към основна версия

891 29

Унгарският премиер е обещал да не бави шведското членство в НАТО

  • швеция-
  • унгария-
  • нато-
  • членство-
  • алианс-
  • орбан

Заяви шведският министър-шредседател

Източник: БГНЕС

Шведският премиер, Улф Кристерсон, съобщи, че унгарският министър-председател, Виктор Орбан, му е дал уверение, че Унгария няма да забавя ратификацията на протокола за членство на Швеция в НАТО. Това заяви Кристерсон на пресконференция, цитиран от информационната агенция TT, като информацията бе предадена от ТАСС.

Според Кристерсон, по време на разговора им Орбан ясно потвърдил предишните обещания, които му дал седмица по-рано. Шведският премиер каза, че вярва на думите на Орбан по този въпрос.

По-рано опозиционни депутати в Унгария съобщиха, че парламентарната комисия, отговаряща за процедурни въпроси, решила да отложи одобрението на влизането на Швеция в НАТО за по-късна дата. Унгарският парламент вече повече от веднъж отлага ратификацията на споразумението за членството на Швеция в Алианса.

Заедно с Финландия, Швеция подаде молба за членство в НАТО на 18 май 2022 година, като двете държави обосноваха тази стъпка със събитията в Украйна. Освен Унгария, Турция също все още не е ратифицирала документите за присъединяване на Швеция. Турското правителство изисква от Швеция да предприеме по-решителни мерки срещу пребиваващите в страната - както ги нарича - кюрдски екстремисти, цитира "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: