Отидете към основна версия

1 368 19

Румъния иска постоянни германски войски на своя територия

  • германия-
  • румъния-
  • войскии-
  • войски-
  • нато

Румънският премиер, Марчел Чолаку, съобщи, след среща с германския канцлер, Олаф Шолц

Източник: БГНЕС

Румънският премиер, Марчел Чолаку, съобщи, след среща с германския канцлер, Олаф Шолц, в Берлин, че изразява желание Германия да има постоянно военно присъствие на румънска територия, според информацията от агенция Аджерпрес.

Чолаку, който се намира на двудневно работно посещение в Германия, беше посрещнат от канцлера Шолц, и двамата обсъдиха въпроси, свързани с присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, политиката на сигурност и подсилването на Източния фланг на НАТО.

На въпрос за подсилването на Източния фланг на НАТО и разполагането на 4000 военни в Литва, премиерът Чолаку изрази мнението си, че Румъния трябва да има постоянно германско военно присъствие на своята територия, предаде БТА.

Той беше запознат с решението на Германия да изпрати 4000 войници и изрази надежда, че скоро ще видим постоянно присъствие на германски военни в Румъния. Той посочи, че във времена на дълготраен конфликт, като този в Украйна, това е необходимо.

Германският канцлер Шолц от своя страна заяви, че Германия подкрепя усилията на Румъния да стане пълноправен член на Шенгенското пространство през текущата година.

В рамките на срещата бе постигнато съгласие за започване на междуправителствени разговори за изготвяне на съвместен план за действие по стратегически интереси. Това бе съобщено от премиера Чолаку по време на пресконференцията.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: