Отидете към основна версия

578 0

700 нелегални емигранти бяха спасени край италианските брегове

  • италия-
  • емигранти-
  • брегова охрана

Емигрантите са спасени след 5 отделни акции на италианската брегова охрана

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Италианската брегова охрана спаси поне 700 емигранти  по време на 5 отделни среднощни операции около остров Лапмедуза, съобщава Си Ен Ен.

Според MSN в операцията са участвали патрулиращи кораби на бреговата охрана, военноморски плавателни съдове и плаващ под малтийски флаг товарен кораб. В акцията са били спасени емигранти пътуващи в пет лодки, най-голямата, от които е превозвала 219 души.

Новината за спасителната акция дойде по време на срещата на европейските лидери в Брюксел, където един от основните въпроси, които се обсъждат, е проблемът с емиграцията.

Смъртта на повече от 300 емигранти по време на корабокрушение край Лампедуза на 3-ти октомври шокира Италия и Европа. Случаят доведе до призиви към европейските законодатели за преразглеждане на политиките им спрямо емиграцията в ЕС.

Заради своята локация, като най-близкия италиански остров до Африка, Лампедуза  е любима дестинация на африканските нелегални емигранти. През острова те влизат в страните от ЕС. Поради това и корабокрушенията край неговите брегове са често срещано събитие.

В дните след катастрофата на 3-ти октомври още 34 души загинаха след като техните лодки се преобърнаха, докато се опитваха да достигнат до италианския бряг. Още стотици бяха спасени от негодни за плаване плавателни съдове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: