Отидете към основна версия

2 242 46

Хиляди унгарци се включиха към Прайда в Будапеща

  • унгария-
  • лгбт-
  • протест-
  • прайд

Те протестираха срещу правителствения контрол върху публичните прояви на ЛГБТ общността

Снимка: Фейсбук

Въпреки голямата жега хиляди унгарци се присъединиха вчера към годишния Прайд поход в Будапеща, за да протестират срещу правителствения контрол върху публичните прояви на ЛГБТ общността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството на премиера Виктор Орбан насърчава християнско-консервативен дневен ред и през 2021 г. забрани „излагането на показ и насърчаването на хомосексуалността" в книги и филми, достъпни за лица под 18 години въпреки силните критики от правозащитни групи и Европейски съюз.

„Прайдът трябва да бъде събитие, което да проправи пътя към свободата на изразяване, приемането и равенството“, каза 30-годишният гримьор Гергей Варга, облечен в цветовете на дъгата в дрехи, по дизайн на негов приятел.

Участниците развяваха знамена с цветовете на дъгата, танцуваха и скандираха, преминавайки през центъра на унгарската столица.

„Мисля, че Прайдът в Будапеща е наистина освобождаващ, можем да се гордеем с това, но все още сме дискриминирани в сивото всекидневие“, каза дизайнерът Дани Марк.

Нито организаторите, нито органите на реда казаха колко са били участниците, но според очевидци в Прайда са участвали около 10 000 души.

Телевизионните анонси за събитието бяха разрешени за излъчване само късно през нощта, като повечето канали изобщо не поеха риска да го направят, съобщи унгарският новинарски сайт Telex.hu.

Също тази седмица вторият по големина търговец на книги в Унгария получи рекордна глоба за продажба на книга, която описва хомосексуалността, предлагана без плътна затворена опаковка.

В петък посолствата на САЩ, Германия и 36 други страни призоваха Унгария да защити правата на ЛГБТ и да отмени дискриминационните закони.

Посланикът на САЩ Дейвид Пресман и много други дипломати участваха в днешното събитие.

Позицията на правителството към ЛГБТ общността в Унгария беше смятана за съзвучна с консервативните избиратели на Виктор Орбан в малките населени места по време на предизборната кампания, завършила с победа на изборите за четвърти мандат през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: