Отидете към основна версия

821 2

Опасни горещини в Южна Румъния

  • румъния-
  • температури-
  • горещини-
  • букурещ

В 8 часа сутринта, в Букурещ, вече се отчитаха 27 градуса

Източник: Shutterstock

Южната част на Румъния е обхваната от оранжев код за горещини. Прогнозата за днес е за опасно топъл ден. В столицата Букурещ и околностите Мехединц, Горж, Вълча, Арджеш, Дъмбовица, Яломица, Кълъраш, Гюргево, Илфов, Телеорман, Олт и Долж, температурите ще бъдат на изключително високи нива. В 8 часа сутринта, в Букурещ, вече се отчитаха 27 градуса.

Метеоролозите предупреждават, че днешният ден ще бъде още по-горещ в сравнение с предишния. Вчера беше измерена рекордна температура от 46 градуса в курорта Херкулане в Югозападна Румъния. Прогнозата показва, че най-топло ще бъде в регионите Олтения и Мунтения.

Експертите изразяват загриженост от този вид екстремни метеорологични явления. Богдан Антонеску, специалист по екстремни климатични условия, подчертава, че светът трябва да се справи с новата реалност на все по-честите вълни на екстремни температури. Повишаването на средната глобална температура с над 1,5 градуса по Целзий е причина за тези проблеми, които засягат множество региони, включително Румъния, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: