Отидете към основна версия

23 323 272

Александър Лукашенко връща крепостничеството в Беларус

  • беларус-
  • крепостничество

Нито един специалист, нито един ръководител на селскостопанско предприятие не може да бъде преместен на друга работа или да напусне без решение на председателя на областния изпълнителен комитет

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, възнамерява рязко да „затегне гайките“ на държавните и кооперативните ферми, като де факто възроди аналог на крепостничеството в селското стопанство на републиката. Говорейки по време на конферентна връзка за прибирането на реколтата в петък, 21 юли, Лукашенко поиска да се забрани на селскостопанските работници да подават оставки - от ръководители и специалисти до доячки и оператори на машини, съобщи moscowtimes.ru.

„Днес нито един специалист, нито един ръководител на селскостопанско предприятие не може да бъде преместен на друга работа или да напусне без решение на председателя на областния изпълнителен комитет“, каза Лукашенко, цитиран от пресслужбата му.

„Той не може да напусна и никой в ​​страната не може да го наеме, докато не представи удостоверение от предишната си работа, нормална характеристика.“ Нито един председател на областния изпълнителен комитет и други длъжностни лица също нямат право да напуснат работата си, продължи Лукашенко: „Същото - нито един машинен оператор, доярка и така нататък в селскостопанско предприятие не може да направи крачка наляво или надясно без решението на ръководителя.“

Така според Лукашенко ще се изгради „затворена вертикала“ и ще се появи „отговорност“. Както отбелязва БелТА, преди началото на жътвената кампания Лукашенко постави задачата да прибере 9,5-10 милиона тона зърно.

Но метеорологичните условия осуетяват тези планове: прогнозата за реколтата е 9 милиона тона, дори ако се вземат предвид рапица, царевица, рапица и други култури. Беларус, както каза Лукашенко, реши да купува зърно в Русия. „Зърното днес е подобно на златни и валутни резерви. Винаги полезен и непрекъснато поскъпващ“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 83 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: