Отидете към основна версия

2 786 48

Грета Тунберг отива на съд

  • грета тунберг-
  • протест-
  • швеция-
  • активистка

Заради нерегламентиран протест

Източник: БГНЕС

Шведската климатична активистка Грета Тунберг се изправя пред съда по обвинение в неподчинение на полицията по време на митинг миналия месец в град Малмьо, Швеция. Митингът беше организиран от екологичната активистка група "Ta tillbaka framtiden" (Върнете бъдещето), която протестираше срещу използването на изкопаеми горива.

Тунберг и други активисти блокираха входа и изхода на пристанището в Малмьо, с цел да привлекат вниманието към опасностите от изменението на климата и необходимостта от бързи действия за борба с този проблем.

Обвинителният лист обозначава, че Грета Тунберг "взе участие в демонстрация, която наруши движението" и "отказа да се подчини на полицейските заповеди за напускане на мястото". Тя се изправя пред максимална присъда от шест месеца затвор, но прокурорът Шарлот Отосен обяви, че обикновено тези обвинения водят до глоби. цитира dariknews.bg.

Грета Тунберг стана известна със своята "Училищна стачка за климата", която започна пред парламента на Швеция. Тя и движението "Петъци за бъдещето", което основа, се превърнаха в мощна сила в глобалната борба за опазване на околната среда.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: