Отидете към основна версия

2 251 48

В разрушена църква в Мариупол изнесоха осветени мощи на Александър Невски

  • донецк-
  • александър невски-
  • мощи

Благотворители са дарили камбана, икона и реликви

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Участниците в движението на дъщерите на офицерите от "Катюша" доставиха камбана, както и икона и мощи на Александър Невски, в църквата "Успение Богородично" в Мариупол, повредена от обстрела.

"Катюшите пристигнаха в един от тези храмове в Мариупол, разрушен от азовците, на 28 юли, за да увековечат паметта на изгубените храмове на Донбас и да дадат нов живот на храма. Благословен княз Александър Невски с частица от неговите мощи", казаха от движението, цитирани от агенция ТАСС.

Според активистите, вярващи благотворители са дарили камбаната, иконата и реликвите за Мариупол. Преди да бъде изпратена в Донбас, по инициатива на активисти, камбаната е гравирана с образа на княз Владимир, след което товарът е осветен в Херсонес.

По време на боевете за Мариупол храмът и неговата инфраструктура са сериозно повредени и в момента се реставрира.

Мариупол беше освободен през април 2022 г. по време на специална военна операция, докато част от групировката на Въоръжените сили на Украйна беше блокирана в индустриалната зона на металургичния комбинат Азовстал. На 20 май руското министерство на отбраната обяви предаването на почти 2500 украински бойци, блокирани в завода, и завършването на операцията по освобождаването на града.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: