Отидете към основна версия

973 5

Швеция не планира радикални промени в законите за свободата на словото

  • швеция-
  • свобода на словото-
  • законно-
  • корана

Въпреки това ще се разгледат някои изменения

Източник: БГНЕС

Министър-председателят на Швеция, Улф Кристершон, заяви, че в страната няма да има мащабни промени в законите за свободата на словото. Въпреки това, ще се разгледат изменения, които биха позволили на полицията да прекратява изгарянето на свещени книги на публични места, ако съществува ясна заплаха за националната сигурност.

Кристершон подчерта, че Швеция настоява за защита на свободата на словото, но и призова за отговорно използване на тази свобода с уважение. Във връзка с нарастващите заплахи за сигурността след неотдавнашни изгаряния на копия от Корана, шведското правителство ще засили временно мерките за сигурност по границата и вътрешната сигурност. Полицията ще получи по-големи правомощия за спиране и претърсване на хора.

Въпреки широките свободи в страната, Кристершон подчерта, че всичко, което е законно, не винаги е удобно и възможно да съответства на всички гледни точки. За това се насърчава почтителен тон в отношенията между страните и народите.

В последните седмици, както в Швеция, така и в Дания, бяха изгорени няколко екземпляра на Корана, което допринесе за влошаването на отношенията с някои мюсюлмански държави, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: