Отидете към основна версия

5 498 90

Старите лъжи умират трудно

  • euvsdisinfo-
  • дезинформация-
  • русия-
  • газ-
  • климатични промени-
  • украйна-
  • африка-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи

Кремъл твърдеше, че спирането на руските въглеводороди ще унищожи икономиките на ЕС, а европейците ще мръзнат през зимата. Тези прогнози излязоха грешни.

Снимка: EUvsDisinfo

Дезинформацията на Кремъл за климатичните промени (THE KREMLIN’S CLIMATE CAMOUFLAGE)

Широк е спектърът на руската дезинформация за климатичните промени – от тяхното отричане до сеене на заблуди относно усилията на ЕС да се адаптира към промяната на климата и да намали нейния ефект. Тази дезинформация смесва подвеждащи твърдения за действията на Запада с конспиративни теории за „колониален заговор“, насочени към африканските страни. Руският газ бива подвеждащо представян като единствената работеща алтернатива.

Свързаните с Кремъл дезинформационни медии и говорители от дълго време отричат съществуването на климатичните промени. Те твърдят, че Западът е измислил “климатичната измама“, за да спре икономическото развитие на Русия; че западните страни използват разпоредбите, опазващи околната среда, за да навредят на своите икономически конкуренти; и същевременно демонизират Грета Тунберг като наричат екологизма „зелена лудост“.

Тези медии обаче изглежда осъзнават, че подклаждането на конспирации и лепенето на звучни етикети се харесват само на малка част от „заклетите“ фенове, а по-умерената масова аудитория се отблъсква от такива крайни писания. По тази причина голям брой публикации – особено статии в издания, насочени към международна публика като RT English, вече не отхвърлят научния консенсус за съществуването на изменението на климата – те дори го използват като поредното оръжие за атака срещу Запада.

Руските държавно контролирани медии и техните глашатаи възприеха типично опортюнистичен подход при отразяването на изменението на климата. Те пишат, че западните правителства – особено правителствата в ЕС – са корумпирани, лицемерни, некомпетентни или проявяват неоколониализъм, когато предприемат действия за опазване на околната среда. Те също така твърдят, че европейският преход към възобновяема енергия не може да се случи без внос на руски газ. И може би заради старите времена, в някои рускоезични медии все още окачествяват изменението на климата като „поредния измамен трик на Запада“.

Нека разгледаме двата наратива последователно.

Русия като покровител на Африка

Големият дезинформационен наратив, който стои в основата на отричането на изменението на климата, е често използван от Кремъл: става дума за фалшивото твърдение, че „Западът е корумпиран“ във всеки смисъл – морален, политически и икономически. Вторият компонент на този наратив включва противопоставяне на Русия и Запада, описвайки Русия като защитник на всичко, което е добро и прилично.

Тази манипулативна тактика често е насочена към публиката в африканските държави, както се вижда от пропагандата на Кремъл около неотдавнашната среща на върха Африка-Русия. Контролираните от руското държавно ръководство медии твърдят, че с приемането на екологични стандарти ЕС всъщност не се опитва да се бори с изменението на климата, а че по-скоро европейците искат „да задушат“ икономическото развитие на Африка или да извлекат облага от него.

Както е типично за теориите на конспирацията, този наратив не е подплатен с доказателства, а разчита на внушението за „недобросъвестност“ на западния свят, в който заговорниците по презумпция „правят лошо“. Посланието на Кремъл търси легитимност в пагубното наследство на европейския колониализъм в Африка и неоснователно внушава, че след като някои европейски държави са действали зле в миналото, то всички страни в ЕС действат зле и сега.

В един материал например е цитиран руски политик, според когото западните екологични мерки са „партизанска война“ срещу руските производители на петрол, а „еколозите участват [в тази война] от самото ѝ начало“. Друга статия в Sputnik Afrique допълва наратива, цитирайки руски дипломат, който твърди, че Западът „налага на африканските правителства зелени ограничения“ в опит „да се осуети реалната индустриализация на африканските страни“. Решението? Помощта на Русия. Или както казва друг служител, „Русия може да предложи надеждни алтернативи“ на възобновяемите енергийни източници като например своята „експертиза в ядрената енергетика“.

Каква е реалността: сътрудничеството между Африка и ЕС става все по-силно. Например Инициативата за зелена енергия Африка-ЕС предвижда до 2030 г. да осигури достъп до електричество на 100 милиона африканци чрез подпомагане на производството на 50 гигавата възобновяема енергия. За тази цел инициативата ще насочи 15 милиарда евро от европейските институции и от частни инвеститори към възобновяема енергия, енергийна ефективност и свързани проекти. 3,2 милиарда евро от тази сума ще дойдат от директни безвъзмездни средства от ЕС, като разбира се инициативата е напълно доброволна.

Повече информация за този проект е налична на този линк, а тук ще намерите данни и за други проекти, които укрепват връзките между ЕС и Африка.

Горещ въздух, но без газ

И така, Москва се представя за „защитник“ на Африка от европейските изисквания, свързани с възобновяемата енергия. Същевременно Русия силно се надява да запази зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива, по-специално от газа. За тази цел прокремълски коментатори твърдят, че без руска енергия кампанията на ЕС за борба с изменението на климата е безнадеждна.

Като пример ще посочим медийните твърдения, че санкциите на ЕС срещу Русия за непровокираното ѝ нахлуване в Украйна ще попречат на Европа да постигне целите си в областта на климата. Някои издания публикуваха ужасяващи истории за източноевропейски страни, които жестоко страдат след като са се отказали от руски газ.

Каква е действителността: ЕС всъщност потвърждава ангажимента си да постигне целите, свързани с изменението на климата, въпреки решението на Кремъл да спре руския газ. Впрочем този аргумент попада в рамките на по-широкия руски дезинформационен наратив как спирането на руските въглеводороди ще унищожи икономиките на ЕС, а европейците ще мръзнат през зимата. Тези прогнози излязоха грешни.

Старите лъжи умират трудно

В стремеж да изградят доверие сред международната публика, руските държавни медии не отричат изменението на климата. След постигане на такова доверие, Кремъл иска да обвини Запада, че използва екологичните стандарти като оръжие срещу развиващите се страни и най-вече срещу самия себе си. Тактиката е подла и ясна като бял ден: използване на страховете и тревогите на хората, свързани с изменението на климата, за да се защити и промотира руското производство на въглеводороди.

Разбира се, намират се и коментатори – включително в рускоезични издания – които се осланят на добрите стари конспиративни теории. Например в една прокремълска статия в Молдова се заявява, че „глобалното затопляне, изменението на климата и т.н. са само претекст за налагане на зловещи планове за реорганизация на човечеството и обществото“. Друга статия, този път в Грузия, нарече вятърната и слънчевата енергия „фантасмагория“, а добре известен руски експерт заяви, че глобалното затопляне е „поредният измамен трик на Запада“ и „оръжие в хибридната война на Запада срещу човечеството“, а понятия като „демокрация“, „демократични ценности“ и „права на човека“ са само клишета и символи.

Екипът на EUvsDisinfo вече е описвал как близките до Кремъл дезинформационни медии отричат климатичните промени. Вероятно те ще опитат да завъртят и нови теми, но като цяло тактиките им са повтарящи се и лишени от въображение. Пример за това е завоят от отричането на климатичните промени към резервната мантра „обвиняване на Запада“.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 87 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания