Отидете към основна версия

2 432 16

Държава ще проведе референдум за строеж на атомна електроцентрала

  • казахстан-
  • аец-
  • референдум

Алма-Атинска област в Казахстан е избрана като най-предпочитан район за изграждането й

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Казахстан провежда подготвителна работа за провеждане на референдум за изграждането на атомна електроцентрала.

"Извършва се цялата необходима подготвителна работа, включително съставяне на избирателни списъци, работа, която трябва да бъде извършена от нашите териториални избирателни комисии. Всичко върви по план", каза пред журналисти членът на Централната избирателна комисия Шавхат Утемисов. Той обясни, че датата на референдума все още не е определена.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в посланието си към народа на страната на 1 септември предложи въпросът за изграждането на атомна електроцентрала да бъде подложен на национален референдум. Според него е необходимо да продължат обществените обсъждания и цялостната широка дискусия по този въпрос.

На 22 август пресслужбата на Министерството на енергетиката на Казахстан съобщи, че населението на село Улкен в района на Алма-Ата на обществени изслушвания подкрепи развитието на ядрената енергетика в региона. След публични изслушвания местният представителен орган на региона Алма-Ата ще вземе решение по въпроса за съгласуване на изграждането на атомна електроцентрала в района на Жамбил на този регион.

По-рано Министерството на енергетиката съобщи, че въз основа на резултатите от изследванията територията на село Улкен, Жамбилски район, Алма-Атинска област, е избрана като най-предпочитан район за изграждане на атомна електроцентрала. Сега властите обмислят няколко потенциални доставчици на ядрени технологии - това е китайската компания CNNC, южнокорейската KHNP, Росатом и френската EDF.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини