Отидете към основна версия

5 255 71

Махмуд Абас: Хитлер изби евреите заради лихварството

  • махмуд абас-
  • адолф хитлер-
  • палестина

Президентът на Палестина скандализира с антисемитско изказване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Махмуд Абас – президент на Палестинската автономия, председател на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и председател на движението “Фатах“, миналия месец заяви, че евреите ашкенази са потомци на хазарите и че Адолф Хитлер е избил евреите, не защото са евреи, а заради "социалната им роля" на лихвари, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Абас направи това изявление на 24 август по време на заседание на Революционния съвет на партия "Фатах" и неотдавна думите му бяха преведени от Института за изследване на източните медии (ИИИМ). "Истината, която трябва да разясним на света, е, че европейските евреи не са семити. Те нямат нищо общо със семитизма", казва Абас, според превода на ИИИМ. "Така че, когато ги чуваме да говорят за семитизъм и антисемитизъм, поне евреите ашкенази не са семити", добави той.

"Те казват, че Хитлер е убил евреите, защото са били евреи, и че Европа е мразела евреите, защото са били евреи. Това не е вярно. Ясно е обяснено, че (европейците) са се борили (с евреите) заради социалната им роля, а не заради религията им", каза Абас. "Няколко автори писаха за това. Дори Карл Маркс написа, че това не е вярно. Той заяви, че враждата не е била насочена към юдаизма като религия, а към юдаизма заради социалната му роля.

"Европейците са се борили срещу тези хора заради ролята им в обществото, която е била свързана с лихварството, парите и т.н.", продължава президентът на Палестинската автономия.

В отговор на изявлението град Париж лиши Абас от медала на град Париж – най-високото отличие на града, който той получи през 2015 година.

"Неотдавнашното изявление на президента Абас за евреите и Холокоста е обида за паметта на милиони убити мъже, жени и деца. Палестинците заслужават да чуят историческата истина от своя лидер, а не подобни изопачавания", написа Щефен Зайберт в "Екс" (бившия Туитър), посланик на Германия в Израел.

"Изявлението на председателя на Палестинската автономия е не само пример за отричане и изопачаване на Холокоста, но и използва дълбоко вкоренени антисемитски стереотипи. Тези осъдителни забележки трябва да бъдат недвусмислено осъдени от световните лидери. Не можем да останем безмълвни", заяви Дани Даян, председател на израелския мемориален център на Холокоста "Яд Вашем".

"Точно както Абас обвинява евреите за Холокоста, той обвинява евреите и за всички проблеми на Близкия изток. Светът трябва да се събуди и да потърси отговорност от Абас и неговата Палестинска автономия за омразата, която излъчват, и за последвалите кръвопролития, които предизвикват. Трябва да има нулева толерантност към палестинското подстрекателство и терор!", заяви израелският посланик в ООН Гилад Ердан.

Абас, чиято докторска дисертация "Връзката между нацистите и лидерите на ционисткото движение 1933-1945 г." отрича Холокоста, миналата година предизвика гняв, когато обвини Израел, че е "извършил 50 Холокоста".

"За нас, германците, всяко пренебрежение на изключителността на Холокоста е недопустимо и неприемливо. Отвратен съм от скандалните забележки, направени от палестинския президент Махмуд Абас", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Американски официални лица все още не са коментирали или санкционирали Абас за неотдавнашните му коментари.

"Неотдавнашната тирада на председателя Махмуд Абас за нацистката конспиративна теория не е нито нова, нито изненадваща. Тя отразява докторската му дисертация от 1982 г., написана със съветска санкция, и днес служи за основа на изучаването на Холокоста в училищата на Палестинската автономия. Това, което е шокиращо, е, че Израел, САЩ и Европа по някакъв начин толерират тази омраза към евреите в стил "Хитлер" и "Сталин" в услуга на поддържането на стабилността на Палестинската автономия като по-малкото зло“, заяви пред ТПС Дан Дикер, председател на изследователския институт Йерусалимски център за обществени въпроси.

Абас си навлече осъдителни коментари и за забележките, които направи на заседание на Революционния съвет на "Фатах" (парламентарния орган на терористичното движение), като повтори редица антисемитски коментари, които е правил в миналото.

Абас също така се възползва от възможността отново да порицае британците и американците за "Декларацията на Балфур" от 1917 г.

"Декларацията на Балфур вижда бял свят само благодарение на пълното съгласие между (външния министър Артър) Балфур и президента на САЩ (Удроу) Уилсън. Те бяха напълно съгласни с тази формулировка. Така че Америка беше партньор на Балфурската декларация. Кой измисли тази (еврейска) държава? Това бяха Великобритания и Америка – не само Великобритания."

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.

Свързани новини