Отидете към основна версия

1 932 20

Рекорден брой мигранти пристигнаха на италиански остров

  • италия-
  • мигранти-
  • остров-
  • лампедуза

Островът е Лампедуза

Източник: БГНЕС

Италианският остров Лампедуза, най-южната точка на страната и първата точка за мигранти, идващи от Северна Африка, е изправен пред рекорден брой лодки с мигранти, казаха днес местните власти.

Броят на лодките с мигранти, които в рамките на деня достигнаха до острова, надмина предишен рекорд от 63 миналия месец и се очаква да достигне около 80, каза шефът на местната полиция Емануеле Ричифари.

Той каза, че на острова има около 2800 мигранти в приемен център с официален капацитет от само около 400, плюс още около 300 в други части на Лампедуза, предаде БТА.

Всички мигранти трябваше да бъдат прехвърлени към по-големия остров Сицилия, за да се облекчи пренаселеността и да се освободи място за новодошли.

От началото на годината по данни на вътрешното министерство в Италия са пристигнали около 118 500 мигранти с лодки – почти двойно повече от регистрираните през същия период на 2022 г., когато са били 64 529.

Министър-председателката Джорджия Мелони, избрана миналата година с обещание за борба с незаконната имиграция, не успя да намали броя на пристигащите. А репресиите срещу мигрантите в Тунис и продължаващият хаос в Либия увеличи броя на хората, които пристигат в Европа от Северна Африка през Средиземно море.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: