Отидете към основна версия

7 138 49

Орбан: ЕС измами страните, граничещи с Украйна

  • унгария-
  • орбан-
  • ес-
  • зърно

По въпроса, свързан с износа на зърно

Източник: БГНЕС

Унгария, Румъния, Полша и Словакия планират да удължат забраната за внос на зърно от Украйна на национална основа след изтичането ѝ на 16 септември, освен ако Европейската комисия не вземе съответното решение преди този срок. Това обяви министър-председателят на Унгария, Виктор Орбан.

Орбан посочи, че забраната за внос изтича този ден, но бюрократите от Брюксел не са склонни да я удължат. Следователно страните от Централна Европа - Румъния, Полша, Словакия и Унгария - са готови да удължат забраната на национално ниво.

Орбан изрази недоволство от начина, по който ЕС се справя с този въпрос и го нарече "измама". Той поясни, че ЕС убеди страните, граничещи с Украйна, да отворят границите си за износ на украинско зърно, като се говореше, че това ще помогне на гладните африкански деца. Вместо това, зърното с ниски цени унищожи пазара на страните в Централна Европа.

През март тази година пет страни от ЕС (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) се обърнаха към председателя на Европейската комисия с молба за намеса в кризата, предизвикана от вноса на зърно от Украйна, цитира "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: