Отидете към основна версия

1 013 13

САЩ ще предоставят 11 млн. долара на Либия заради опустошителните наводнения

  • либия-
  • сащ-
  • наводнения-
  • щети-
  • загинали

Хиляди хора зигинаха

Източник: БГНЕС

САЩ ще предоставят 11 милиона долара на местни и международни организации, работещи в Либия след опустошителните наводнения, които убиха хиляди хора.

Tова обяви в понеделник президентът Джо Байдън, цитиран от АП.

"Държавният департамент и USAID ще помогнат за координирането на доставката на помощ на хората, които имат най-голяма нужда от нея, заедно с другите нации и организации с нестопанска цел по целия свят, които предоставят критична подкрепа като вода, храна, подслон и медицинска помощ", каза президентът.

Припомняме, че Либия бе засегната от бурята "Даниел", причинила смъртоносни наводнения, отнели живота на близо 20 000 души.

Според Международната организация по миграция почти 39 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си поради урагана и наводненията в Североизточна Либия.

Либийските власти фактически отцепиха град Дерна, който пострада повече от други населени места от катастрофалното наводнение в Либия, и в него се допускат само спасителни екипи.

Причината за затварянето на Дерна и изтеглянето на хора от града бе именно опасността от епидемия, която може да се разпространи поради телата на мъртви хора и животни, намиращи се все още под развалините.

Местните служители, хуманитарните агенции и Световната здравна организация "са загрижени за риска от избухване на болести заради липсата на чиста питейна вода".

Десетки хиляди местни жители се нуждаят от вода, храна и основни консумативи на фона на нарастващ риск от холера, диария, дехидратация и недохранване, предупредиха агенциите на ООН, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини