Отидете към основна версия

1 423 2

Извънредно положение в Триполи

  • триполи-
  • въстаници-
  • правителствените сили-
  • сблъсъци-
  • загинаха

При стълкновения между правителствените сили и въоръжени бунтовници загинаха над 40 души

Траурна церемония за жертвите на сблъсъците в либийската столица. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В либийската столица за две денонощия е въведен режим на извънредно положение след избухналите на 15 ноември сблъсъци между въоръжени бунтовни и правителствените сили, при които загинаха над 40 души, съобщи телевизия „Ал Джазира“.

Вчера в размириците се намесиха военни подразделения. Подкрепени от местите хора, те атакуваха базата на бунтовниците в централния район на Триполи Гаргур, където в петък имаше многохиляден митинг, настояващ за изтеглянето на екстремистите от града. В отговор въстаническите сили изстреляха няколко куршума във въздуха, а след това откриха огън по събралото се множество.

Престрелки има и в град Таджура на изток от Триполи, през който нови бойни групи от град Мисурата се опитват да проникнат в столицата. В хода на последните стълкновения са пострадали около 50 души.

По време на пресконференция в петък либийският премиер Али Зейдан изказа съболезнования на семействата на жертвите и заяви, че е наложително въстаническите сили да бъдат напълно изтласкани от Триполи. Централното правителство на страната е под непрекъснат натиск от страна на различни въоръжени групировки. Те на практика разделиха страната на няколко зони на влияние след свалянето на президента Муамар Кадафи през 2011 г. с активната подкрепа на Запада.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини