Last news in Fakti

17 Ноември, 2013 16:10 1 418 2

Извънредно положение в Триполи

  • триполи-
  • въстаници-
  • правителствените сили-
  • сблъсъци-
  • загинаха

При стълкновения между правителствените сили и въоръжени бунтовници загинаха над 40 души

Извънредно положение в Триполи - 1
Траурна церемония за жертвите на сблъсъците в либийската столица. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В либийската столица за две денонощия е въведен режим на извънредно положение след избухналите на 15 ноември сблъсъци между въоръжени бунтовни и правителствените сили, при които загинаха над 40 души, съобщи телевизия „Ал Джазира“.

Вчера в размириците се намесиха военни подразделения. Подкрепени от местите хора, те атакуваха базата на бунтовниците в централния район на Триполи Гаргур, където в петък имаше многохиляден митинг, настояващ за изтеглянето на екстремистите от града. В отговор въстаническите сили изстреляха няколко куршума във въздуха, а след това откриха огън по събралото се множество.

Престрелки има и в град Таджура на изток от Триполи, през който нови бойни групи от град Мисурата се опитват да проникнат в столицата. В хода на последните стълкновения са пострадали около 50 души.

По време на пресконференция в петък либийският премиер Али Зейдан изказа съболезнования на семействата на жертвите и заяви, че е наложително въстаническите сили да бъдат напълно изтласкани от Триполи. Централното правителство на страната е под непрекъснат натиск от страна на различни въоръжени групировки. Те на практика разделиха страната на няколко зони на влияние след свалянето на президента Муамар Кадафи през 2011 г. с активната подкрепа на Запада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    1 0 Отговор
    .....Сбъдва се-и този път-ЖЕЛАНИЕТО на ония подли,
    лицемерни и безскрупулни твари оттатък Атлантика....
    Афганистан,Ирак,Сирия,Египет,Либия-нямат чет престъпленията
    на дивите каубои-бандити.........
    Но-НЕМИНУЕМО ЩЕ ДОЙДЕ И ТЕХНИЯТ РЕД-рано или късно....

    Коментиран от #2

  • 2 трезво мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "comments":

    Няма страшно приятелю той Господ толкова често ги наказва,ама само дето тяхната хамериканска глава не го навира.Те тъй им е нрава,преди да поговорят вадят патлака и бум,бум.Нали знаеш за коренното население на Америка,тва са именно индианците,ама всички са изтикани в резервати.При тях се е случило точно така, бам неква напаст през годините от Европа и честитка,половината ти племе е избито.Най-коварни се оказали обаче английските издънки,които тогавашните пандели не ги поемали и те кво,хоп и у Америка.Та така де,тъй са се родили хамериканците от английски утайки,ирландци,шотландци и сега се пишат за най-великите.Жалка история,а сега уви се занимават и с най-новите бизнеси,разпалване на войни,насаждане на омраза,събаряне на правителства,кланови войни.Неща които може би някой ще каже,че са ги правили и преди,но сега вече е безочливо,но както казах Господ ги наказва,де Катрина,де Санди,де Густав и т.н.