Отидете към основна версия

1 971 44

Символът на обединена Германия светна в цветовете на израелското знаме

  • бранденбургска врата-
  • германия-
  • израел-
  • знаме

Бранденбургската врата грейна в синьо-бяло след безпрецедентната атака на Хамас срещу Израел

Бранденбургската врата, символ на обединена Германия, беше осветена снощи в цветовете на израелското знаме след безпрецедентната атака, предприета от палестинското движение Хамас срещу Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В знак на солидарност с Израел", написа германският канцлер Олаф Шолц в социалната мрежа "Екс". Публикацията му е придружена от вечерна снимка на Бранденбургската врата в синьо и бяло и събрали се пред нея хора.

Берлин "плаче за жертвите на тази страхлива и престъпна терористична атака и се страхува за отвлечените. Нашият град стои твърдо на страната на Израел", заяви в "Екс" Сенатът на Берлин - органът на изпълнителната власт в германската столица, която е и отделна провинция.

От посолството на Израел благодариха на Германия "за този красив жест". "Ние сме обединени срещу тероризма!", пише в акаунта на дипломатическото представителство в същата социална мрежа.

В съседна Франция, осветлението на Айфеловата кула ще бъде изключено преждевременно тази вечер в знак на солидарност с Израел. Кметът Ан Идалго съобщи, че е разпоредила символът на френската столица да потъне в мрак в 23 ч. - с 45 минути по-рано от обичайното.

Вчера посланикът на Израел в Берлин Рон Просор даде да се разбере, че разчита на политическата подкрепа на Германия за израелската военна операция срещу Хамас, предаде ДПА.

"Сигурността на Израел е част от националния интерес на Германия", каза Просор. Израелският посланик в Берлин подчерта, че "през следващите дни и седмици (страната ни) се нуждае от тази поддръжка, защото това, което правим сега в Газа, трябва да бъде подкрепено на международно равнище".

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок предупреди за опасност от ескалация на насилието в целия регион. "Нищо не оправдава безразборния ракетен обстрел, атаките на групи въоръжени мъже срещу мирни цивилни, бруталното отвличане на невинни хора", изтъкна тя, цитирана също от ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: