Отидете към основна версия

8 614 37

Австралия категорично отказа да признае аборигените в конституцията

  • австралия-
  • коренно население-
  • референдум-
  • конституция

В референдума при преброени почти 70% от гласовете, гражданите, които не подкрепят предложението, водят с 60% на 40%

Австралия решително отхвърли предложението за признаване на коренното население в конституцията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Австралийците участваха в референдум с въпроса дали да се промени конституцията, за да се признае коренното население и населението на островите в Торесовия проток чрез създаването на консултативен орган за коренното население.

При преброени почти 70% от гласовете, гражданите, които не подкрепят предложението, водят с 60% на 40%. Австралийската телевизия Ей Би Си и други медии прогнозираха, че мнозинството от избирателите във всичките шест щата ще гласуват против промяната на 122-годишната конституция. За да бъде успешен референдумът, е необходимо поне четири от шестте щата да гласуват "за" и предложението да бъде подкрепено с национално мнозинство.

Премиерът Антъни Албанезе призна, че това не е резултатът, на който се е надявал, но посочи, че страната ще трябва да търси нов път за помирение. Коренните жители на Австралия, които съставляват 3,8 % от 26-милионното ѝ население, обитават континента от около 60 000 години. Те обаче не са споменати в конституцията и по повечето социално-икономически показатели са най-необлагодетелстваните хора в Австралия.

Поддръжниците на предложението смятат, че вписването на коренното население в конституцията ще обедини Австралия и ще постави началото на нова ера с нейното коренно население. Политическата опозиция разкритикува мярката с аргумента, че тя ще доведе до разделение, ще бъде неефективна и ще забави вземането на решения от правителството.

"Покрусен съм", заяви по пред телевизия Ей Би Си лидерът на коренното население Томас Майо. "Нуждаем се от Глас. Имаме нужда от тази структурна промяна", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: